TOP20 ⟩ Tartu Postimehe aasta loetuim lugu on koroonakolde laienemine

Tartu Postimees
Copy
Aasta loetuimad lood.
Aasta loetuimad lood. Foto: Tartu Postimees

Tartu Postimehe 2020. aasta kõige loetumad veebiuudised kajastasid suures osas koroonaviirusega seotut. Paljud neist lugudest rääkisid viiruse leviku pidurdamiseks kehtestatud meetmete rikkumisest või küsitavatest eetilistest valikutest. Torkab silma, et palju on loetud ka liiklusõnnetustega seotud uudiseid, milles nii mõnelgi korral jätsid inimesed ka elusid. 

1. Tartu koroonakolle laieneb

Viimase ööpäeva jooksul tehti Eestis 553 koroonaviiruse esmast testi, lisandus viis positiivset testi tulemust. Kolm nakatunut lisandus Tartusse ja on seotud 24. juulil diagnoositud juhtumiga.

Pildil vaade Tartu linnale Tartu Kaubamaja katuselt.
Pildil vaade Tartu linnale Tartu Kaubamaja katuselt. Foto: Kristjan Teeedema

2. Kriis. Üha kasvavad pinged meeskonnas. Tartu kiirabi juht pani ameti maha

Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee esitas 1. aprillil tagasiastumisavalduse ning nõukogu rahuldas selle 3. aprillil. Pinged kerisid üles emotsionaalsete erimeelsuste tõttu meeskonnas, mille tõttu sai ligi 26 aastat ametis olnud kiirabi juhi aeg ootamatult läbi.

Tartu kiirabi kauaegne juht Ago Kõrgvee otsustas meeskonnas tekkinud erimeelsuste pärast ameti maha panna.
Tartu kiirabi kauaegne juht Ago Kõrgvee otsustas meeskonnas tekkinud erimeelsuste pärast ameti maha panna. Foto: Margus Ansu

3. Väikses majas linna serval käis hommikust õhtuni läbiotsimine

Linna servas Nurme 52 maja ees ja ka otse üle tänava peatus kolmapäeva hommikul mitu maksu- ja tolliameti, aga ka politsei autot. Ja mitte tunniks-paariks. Möödujad panid neid tähele seal peatumas, ära sõitmas ja naasmas hommikust õhtuni.

Maksu- ja tolliameti autosid võis Nurme 52 maja ees näha kolmapäeval hommikust õhtuni.
Maksu- ja tolliameti autosid võis Nurme 52 maja ees näha kolmapäeval hommikust õhtuni. Foto: Lugeja foto

4. Noored korraldasid kogunemiskeeldu eirates Võrtsjärve ääres peo, kust ei puudunud ka narkootikumid

Ehkki koroonaviiruse levikust tingitud eriolukorras pole lubatud rahvarikkaid kogunemisi korraldada, peeti ööl vastu laupäeval Võrtsjärve ääres Vehendi külas asuvas Trepimäe puhkemajas vähemalt 12 osalejaga pidu, mille juurde kuulus ka narkootiliste ainete tarvitamine.

Pidu. Foto on illustratiivne. Вечеринка. Фото иллюстративное.

Eero Vabamägi

5. Sooduspakkumistest pimestatud inimesed tormasid koroonaohule sülitades Sportlandi ostlema

Samal ajal, kui suur osa Eesti inimestest hoiab koroonaviiruse leviku tõkestamiseks avalikes kohtades omavahel rangelt distantsi või on sootuks kodudesse sulgunud, leidub ka neid, kes vastutustundliku käitumise üleskutseid millekski ei pea.

Ostuhullus Lõunakeskuse Sportlandis.

Lugeja fotod

 
Ootamatu viirusnakkuse tõttu saabuv surm on ebaõiglane ükskõik mis vanuses inimesele. Ka 92-aastane naine tahtnuks väga näha uut kevadet ja suve. Siiski on temale head teed võimalik lausuda kergema südamega kui teisele. Miks andis haigusele alla 55-aastane mees, kes võinuks samuti elada 92-seks?

Doktor Joel Starkopf juhib ka Tartu ülikooli kliinikumi juurde loodud koroonakriisi komisjoni.

Sille Annuk

7. Politsei eest põgenenud juht põhjustas raske avarii

Reede õhtul kella poole kümne paiku juhtus liiklusõnnetus Jõgevamaal, Tartu–Jõgeva–Aravete maanteel Selli külas, kus politsei eest põgenenud BMW juht põhjustas avarii, kus kannatada said neli sõidukit ja kaks inimest.
 

Avarii Tartu-Jõgeva-Aravete maanteel Toomal.

Lugeja foto

8. Eriolukorra mõju Tartu, Tartumaa ja Jõgevamaa eluolule

Koroonaviirus on üle maailma üha kiiremini levinud ning selle mõjud ei ole jätnud puudutamata ka Tartut, Tartumaad ja Jõgevamaad. Lisaks sellele, et 12. märtsiks oli registreeritud kahe tartlase nakatumine, on viiruse levimise ennetamiseks otsustatud ära jätta hulk üritusi. Ümberkorraldused puudutavad ka haridus- ja teadusasutuste tegevust ning paljude teiste valdkondade organisatsioone. 
 

Tartu erakorralise meditsiini osakonna töötajad valmistuvad koroonahaige vastuvõtmiseks. 

Andres Tennus

9. Politseinikud murdsid Tartus maha spordiplatsil mõõgaga lapsi ähvardanud mehe

Läinud reedel kella 22.30 paiku ähvardas Aianduse tänaval Variku kooli korvpalliplatsil 24-aastane joobes mees suveniirmõõgaga seal mänginud lapsi.

Agressivse mehe kinnivõtmiseks murdsid politseinikud ta spordiplatsile maha.

Kuvatõmmis lugeja videost

Kulutulena levis reedel uudis, et Tartumaal on lisaks Tabivere hooldekodule teinegi koroonakolle, nimelt osutusid positiivseks Tartus ülikooli Raatuse tänava ühiselamu kuue inimese koroonaviiruse testid. Samal päeval allkirjastas peaminister Jüri Ratas otsuse, mille kohaselt pandi Raatuse ühiselamu politsei valve alla ja selle 280 elanikku ei tohi hoonest lahkuda.

Raatuse tänava ühiselamus töötavad kaitseriietuses inimesed, sest ligi 300 tudengist 16 andis positiivse koroonaproovi. Общежитие в Тарту.
Raatuse tänava ühiselamus töötavad kaitseriietuses inimesed, sest ligi 300 tudengist 16 andis positiivse koroonaproovi. Общежитие в Тарту. Foto: Sille Annuk
 
Facebooki lehel Märgatud24 Tartus kirjutas murelik lapsevanem, et teisipäeva õhtul ei lubanud bussijuht tema last bussi, sest lapsel puudus mask. Väidetavalt pidi laps seetõttu pimedas tund aega jala koju kõndima. Tartu Postimehe käsutuses olev turvakaamera salvestus lükkab loo ümber, sellist vahejuhtumit ei ole olnud.

Neljapäeva õhtu seisuga oli Facebooki postitusel 265 jagamist ja üle 350 reaktsiooni ja 140 kommentaari, kus postitajale avaldatakse toetust ja taunitakse bussijuhi käitumist.

Kuvatõmmised Facebooki lehelt Märgatud24 Tartus. Kollaaži tegi Artur Kuus.

12. Teine Eesti koroonaviirusega nakatunu on tartlane

Teine Eestis diagnoositud koroonaviirusega inimene on tartlane, kinnitas terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp. Koroonaviiruse kahtlus lasub veel mitmel eestlasel, kuid täna võetud 19 esimest koroonaproovi osutusid kõik negatiivseteks. Õhtul kella kümneks selguvad järgmiste proovide tulemused.

Nakkushaiguste ravi palat. 

Madis Veltman

13. Karlovas hukkus kokkupõrkes kaubikuga elektritõukerattur

Täna kella 15.30 paiku juhtus Tartus Saekoja ja Salme tänava ristmikul liiklusõnnetus, milles hukkus kaubikuga kokku põrganud elektritõukerattur.

Elektritõukeratturi surmaga lõppenud õnnetus Tartus Saekoja-Salme ristmikul.

Kristjan Teedema

14. Politsei tuvastas Tartus lillepotis haudunud pardi pesa rüüstaja

Tartus Turu tänava McDonald’si kiirtoidukoha kõrval lillekastis haudunud sinikael-pardi pesa koos munadega oli eelmisel reedel ootamatult kadunud. Keskkonnainspektsioon asus läbi vaatama turvakaamerate salvestisi, millest ilmnes, et neljapäeva õhtul kella seitsme ajal käis pardipesa kallal keegi tundmatu mees.
 

Teist aastat Turu tänaval lillekastis haudunud part ja tema pesa olid eelmisel reedel ootamatult kadunud, politsei tuvastas pesarüüstaja kiiresti. Утиное гнездо.

Margus Ansu

 
Tartu kesklinnas avanes nädalavahetusel ootamatu vaatepilt. Tartlased on varem tunnistanud küll Kaarsilla kaarel seksivat paarikest ja purupurjus meest, kuid laupäeval kella kahe paiku päeval sai näha üle kaare sõitvat mootorratturit.

Keity Meier on mootorratta takistussõiduga tegelenud kümme aastat ja töötanud ka kaskadöörina. Кейти Мейер проехалась по дуге моста.

Roman «Vanaisa» Neimann

16. Koroonapositiivne tartlane käis Lõunakeskuses, ööklubis ja spaas

Positiivse proovi andnud haigusnähtudega tartlane külastas nii spaad, ööklubi, kino kui ka kauplusi. Terviseameti hinnangul võib selline vastutustundetu käitumine valla päästa uue koroonaviiruse puhangu.  

Lõunakeskus.

Kristjan Teedema/Postimees Grupp

 
Täna kella 15 paiku juhtus raske liiklusõnnetus Jõgevamaal Jõhvi maanteel Odivere külas, kus tsisternhaagisega raskeveokjuht sõitis teelt välja loomalauta. Kahjuks sai 55-aastane sõidukijuht niivõrd raskeid vigastusi, et hukkus sündmuskohal. 
 

Jõgevamaal juhtus raske liiklusõnnetus, milles hukkus paakauto juht.

Jürgen Puistaja / Kanal 2

 
Kuus Tartu ülikooli Raatuse tänava ühiselamus elavat tudengit on andnud positiivse koroonaproovi. Seepärast sulges terviseamet hoone kõrvalistele isikutele ja asub testima teisi sama korruse elanikke.
 

Ühiselamu Raatuse tänavas.

Margus Ansu

 
Tartu vallas asuva Lähte ühisgümnaasiumiga lähedalt seotud inimestest üks andis läinud nädalavahetusel positiivse koroonaproovi. Ehkki ühtegi teist ametlikku koroonadiagnoosi samas paigas seni registreeritud pole, on samale haigusele iseloomulikud sümptomid ühel ajal ilmnenud veel suisa 16-l koolikogukonna liikmel. Neist kümmekond on lapsed.

Lähte ühisgümnaasiumi põhikooli maja. Kool on praegu suunatud e-õppele, nagu ka kõik teised haridusasutused Eestis.

Margus Ansu

Üleeile jõudsid üle Eesti taas müügile kaitsemaskid, mida valitsus on soovitanud koroonaviirusest hoidumiseks inimestel avalikes kohtades liikudes kanda. Et eriolukorras hakkavad defitsiitsed abivahendid kaubaks minema tavapärasest kallima hinnaga, võis juba ette aimata, ent hinnasilt, mis vaatas maskikarbilt vastu ühes Elva kaupluses, võtab suu lahti isegi paljunäinud tarbijal.
 

See pole silmapete. Elva kaupluses Mööbel ja Tehnika vaatab nõutud kaitsemaskide karbilt vastu hinnasilt, mis võib väga vabalt olla Euroopa kõrgeim.

Vambola Paavo

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles