TIPP 20 ⟩ Need olid eelmisel aastal Tartu Postimehe enim loetud lood

Tartu Postimees
Copy
2022. aasta enim loetud lood puudutasid valdavalt elu pahupoolt.
2022. aasta enim loetud lood puudutasid valdavalt elu pahupoolt. Foto: TPM / montaaž

2022. aastal Tartu Postimehe veebis enim loetud lugudest mitmed kajastasid raskete tagajärgedega õnnetusi. Samas pakkusid lugejatele suurt huvi ka Ukrainat räsinud sõjaga seotud uudised ning mitmed kohalikud kurioosumid.

1. Veok sõitis Tartu lähedal reisirongile ette, kümmekond inimest sai viga

11. märtsi õhtul kella 17.30 paiku juhtus Tartust Valga poole liikunud reisirongiga raske õnnetus. 45-aastase mehe juhitud poolhaagisega veok Scania sõitis Külitses Ropka ülesõidukohas rongile ette ja selle tagajärjel paiskus pool rongist põllule. Kokkupõrke tagajärjel sai neli rongireisijat sedavõrd palju viga, et nad tuli toimetada haiglasse. Veel neli vajas kohapeal meedikute abi.

Veokile jäi rongile ette. Rong paiskus põllule.
Veokile jäi rongile ette. Rong paiskus põllule. Foto: Sille Annuk

2. Tartust väljus buss, mis viib mehed Ukrainasse sõtta

Kaks päeva pärast seda, kui Venemaa oli Ukrainas alustanud täiemahulist vallutussõda, väljus Tartus GoBus bussipargi juurest 53-kohaline liinibuss, kus peal hulk seni Tartus elanud ukrainlasi. Nad otsustasid kodumaale naasta ja seal Ukraina vabaduse eest sõdima asuda.

GoBus viis mehed Poola-Ukraina piirile.
GoBus viis mehed Poola-Ukraina piirile. Foto: Margus Ansu

3. Vastalanud Elva hiphopifestivalil suri 28-aastane mees

Häirekeskus sai 12. augustil veidi pärast kella 16 väljakutse Elvasse Tartumaa tervisespordikeskuse juurde, kus 28-aastast noormeest oli enne Elva hiphopifestivali alale sisenemist tabanud terviserike.

Politseinikud püüdsid kohale jõudes noormeest elustada, hiljem võttis elustamise üle kiirabi, kuid kahjuks ei õnnestunud noormehe elu päästa. 
Politseinikud püüdsid kohale jõudes noormeest elustada, hiljem võttis elustamise üle kiirabi, kuid kahjuks ei õnnestunud noormehe elu päästa. Foto: Mati Määrits

4. Kolme auto kokkupõrkes sai viga kaks ning hukkus üks inimene

19. augusti päeval kella 12.41 ajal laekus häirekeskusele teade raskest liiklusõnnetusest. Tartu lähistel Maramaa külas Tartu–Jõgeva–Aravete 4. kilomeetril põrkasid kokku kolm sõidukit. Õnnetuses hukkus keskealine mees ning viga sai suisa üheksa inimest, kellest viis olid lapsed.

Tartumaal Tartu-Jõgeva-Aravete maanteel Maramaa kandis toimunud raske liiklusavarii.
Tartumaal Tartu-Jõgeva-Aravete maanteel Maramaa kandis toimunud raske liiklusavarii. Foto: Ragnar Peets

5. Tartu randa uppujale appi läinud päästjatel polnud kedagi aidata

24. juuni õhtul sõitis sireenide saatel Emajõe vabaujula Kreutzwaldi tänava poolsesse otsa päästemeeskond, sest häirekeskusele oli teatatud, et rannas on inimene vette läinud, ent pole kaldale naasnud. Kohale tõtanud ekipaažil aga kedagi päästa polnudki. Kahtlus oli, et keegi võib olla uppunud, kuid sündmuskohal teatasid pealtnägijad päästjatele, et ujuja oli siiski veidi kaugemal omal jalal veest väljunud.

Emajõe vabaujula. 
Emajõe vabaujula. Foto: Sille Annuk

6. Välistudeng protestib oma magistritöö hinde pärast

Tartu ülikooli magistritudeng Ojochide Obidi protestis 16. juunil Nooruse tänaval tehnoloogiainstituudi fuajees oma lõputöö hinde pärast. Keset fuajeed istunud Obidil oli käes inglisekeelse kirjaga plakat kirjaga «Ametkondlik rassism peab lõppema!». Lisaks rõhutas plakat kõikide tudengite tähtsust, seal hulgas ka mustanahaliste üliõpilaste. Nimelt kahtlustas välistudeng, et tema kehva hinde põhjus oli rassism.

Ojochide Obidi.
Ojochide Obidi. Foto: Sille Annuk

7. Elva külje all toimunud liiklusõnnetuses hukkus 56-aastane kaasreisija. Juht oli kriminaalses joobes

30. juulil kella 9.30 paiku said päästjad ja kiirabi väljakutse Elva külje alla, Vapramäe-Elva teele, kus Nissan Qashqai oli paiskunud teelt välja vastu puud. Kõrvalistuja toimetati raskes seisundis haiglasse, kus ta hiljem suri. Autojuhil tuvastati kriminaalne joove ning tal puudus ka juhiluba.

Liiklusõnnetus Vapramäe-Elva-Kalme teel.
Liiklusõnnetus Vapramäe-Elva-Kalme teel. Foto: Kristjan Teedema

8. Valesti häälestatud seade põhjustas patsiendi surma

Märtsis pakkus jutuainet uudist, mille kohaselt jäi Tartu ülikooli kliinikumis vähihaige naine valesti liigendatud seadme tõttu õigest ravist ilma ja suri selle tagajärjel. Juhtumit asus uurima tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjon.

Tartu ülikooli kliinikumi peahoone.
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone. Foto: Sille Annuk

9. Autot alkoholijoobes juhtinud linnavolinikule ja tantsukooli juhile määrati karistuseks sotsiaalprogrammi läbimine

Politsei tabas Tartu volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe ja Shaté tantsukooli juhataja Krõõt Kiviste autorooli tagant kriminaalses alkoholijoobes. Juhtumit suutis Kiviste avalikkuse eest varjata mitu kuud ja karistusegi ära kanda, kuni asjast häiritud lapsevanem loo päevavalgele tiris.

Krõõt Kiviste.
Krõõt Kiviste. Foto: Sille Annuk

10. Ukrainlanna Anna Sumyk: «Nägin seda Kaarsilda. Süda karjus sees!»

Kui kümme aastat Tartus elanud Anna Sumyk 16. veebruari õhtul Tartu kesklinnas sini-kollast Kaarsilda nägi, tegi ta sellest telefoniga kohe pildi. «See oli nii... » ütles ta ega suutnud lauset lõpetada. «Süda karjus... Ahh!» Läheneva sõja hõng oli juba õhus, nagu ka suurema osa eestimaalaste valmidus rünnaku ohvriks langenud Ukraina rahvale laialdast tuge pakkuda.

Kaarsild Ukraina värvides.
Kaarsild Ukraina värvides. Foto: Kristjan Teedema

11. Mees tungis alaealisele bussis kallale, sest noormees ei lubanud tal tüdrukut ahistada

Tartu maakonnaliinil number 605, mis veab rahvast Tartu ja Õvanurme vahet, läks 6. detsembri õhtul kähmluseks, sest 17-aastane noormees takistas ühel mehel tüdruku ahistamist, ent mees tuli talle kallale.

Reisijad Tartu bussijaamas.
Reisijad Tartu bussijaamas. Foto: Margus Ansu

12. Kuuma ja kuiva suve ei tasu tänavu Eestis oodata

Kevad on poolteist nädalat hiljaks jäänud, nentis Kanepi Aiandi tegevjuht Margus Vahtramäe 16. mail. Inimesed ei kibelenud siis veel taimi ostma ning samal nädalal ähvardas tulla veel öiseid miinuskraade. Atmosfäärifüüsik Marko Kaasik ei söandanud ka suveks eelmise aastaga võrreldavaid kuumakraade lubada. Ometi tuli väga ilus suvi!

Pungad sirelil.
Pungad sirelil. Foto: Margus Ansu

13. See võtab tõsisel töömehel suu lahti: Tartu kohal lendas ketaslõikuritest meisterdatud droon

​Ahhaa keskuse nutikad töötajad katsetasid isevalmistatud masinat, mis peaks nii mõnelgi tegusal ehitusmehel, aga ka droonientusiastil suu lahti võtma. Nimelt sündis suvise eksperimendi käigus neljast ketaslõikurist ehk relakast droon, mis päriselt lendab ja on seejuures ka juhitav.

Erilise drooni põhikomponendiks on neli ketaslõikurit.
Erilise drooni põhikomponendiks on neli ketaslõikurit. Foto: Teaduskeskus AHHAA

14. Mootorsaaniga õnnetult teelt välja sõitnud Henrico oli kirglik kalamees ja hea kamraad

6. veebruaril sõitis Tartu vallas 33-aastane mees mootorsaaniga vastu puud. Õnnetuse tagajärjel surnud noort meest jäid leinama paljud sõbrad, teiste seas kalamehed, kelle sõnul oli Henrico alati rõõmsameelne ning tore kaaslane.

Mootorsaaniga vastu puud sõitnud Henrico hukkumiskohale olid mehe tuttavad küünlaid toonud.
Mootorsaaniga vastu puud sõitnud Henrico hukkumiskohale olid mehe tuttavad küünlaid toonud. Foto: Sille Annuk

15. Tallinna-Tartu maanteel juhtus avarii, neli inimest viidi haiglasse

12. detsembril veidi enne kella 7.30 sai häirekeskus teate Tallinna-Tartu maanteel Põltsamaa lähedal Pauastveres juhtunud liiklusõnnetuse kohta. Kokku oli põrganud kaks sõidukit.

Lumised teeolud õnnetuspäeva hommikul.
Lumised teeolud õnnetuspäeva hommikul. Foto: Kristjan Teedema

16. Õhuväe lennuk tegi Jõgevamaa kohal kummalisi tiire

23. veebruaril, päev enne suure sõja algust Ukrainas märkasid tähelepanelikud lugejad Flightradar mobiilirakenduses, et üks lennuk teeb Jõgeva maakonna kohal kummalisi tiire. Ka oli kuulda hävitajate lendamist.

Flightradari mobiilirakendusest võis näha, kuidas lennuk Jõgevamaa kohal tiirutas.
Flightradari mobiilirakendusest võis näha, kuidas lennuk Jõgevamaa kohal tiirutas. Foto: Ekraanitõmmis

17. Keskerakondlane Tartu volikogus: Ukrainas käib kodusõda, millesse Venemaa sekkus

Keskerakondlane, pikalt arsti ja õppejõuna töötanud Nikolai Põdramägi pidas 17. märtsil Tartu linnavolikogus kõne Võidu silla ümbernimetamise vastu. Seejuures nimetas ta Ukrainas toimuvat kodusõjaks, millesse Venemaa on sekkunud. Selline suhtumine sai väga paljude pahameele osaliseks.

Keskerakondlane Nikolai Põdramägi Tartu linnavolikogu kõnetoolis.
Keskerakondlane Nikolai Põdramägi Tartu linnavolikogu kõnetoolis. Foto: Ekraanitõmmis

18. Politsei ei pidanud Elva hiphopifestivalil palju vaeva nägema, et keelatud aineid tabada

Politsei viis 13. ja 14. augustil Elvas peetud hiphopifestivali läbi ulatusliku operatsiooni ja fikseeris seejuures 230 rikkumist. Seda on äärmiselt palju, tõdes Tartu jaoskonna patrulltalituse ja ühtlasi ka festivali politseikontrolli juht Argo Arukase.

Öösel kella 2 seisuga oldi tabatud kaks suurt ja viis väikest kogust keelatud aineid.
Öösel kella 2 seisuga oldi tabatud kaks suurt ja viis väikest kogust keelatud aineid. Foto: Jürgen Puistaja

19. Kokkupõrge põdraga surus sõiduauto veoki ette ja võttis 64-aastase mehe elu

11. veebruari varahommikul juhtus Tartu–Viljandi maantee 13. kilomeetril traagiliste tagajärgedega liiklusõnnetus. Sõiduauto põrkas kokku teed ületanud põdraga, kaldus vastassuunavööndisse ja jäi seal ette vastu tulnud veokile. Kokkupõrke tagajärjel hukkus sõiduautot juhtinud mees. Samas kohas on inimesi avariides hukkunud varemgi.

Liiklusõnnetuses osalenud Scania veok.
Liiklusõnnetuses osalenud Scania veok. Foto: Sille Annuk

20. Suhe abituriendiga viis õppejuhi ametist

Mõni päev enne sügisvaheaja lõppu lahkus Jaan Poska gümnaasiumist õppejuht Märten Karm. Ilmnes, et töölt lahkumise põhjuseks oli avalikuks tulnud suhe kooli endise abituriendiga.

Jaan Poska gümnaasium asub Tartus Vanemuise tänaval.
Jaan Poska gümnaasium asub Tartus Vanemuise tänaval. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles