Pildid ⟩ Tartust väljus buss, mis viib mehed Ukrainasse sõtta (2)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Täna õhtul väljus GoBus bussipargi juurest 53-kohaline liinibuss, kus peal hulk seni Tartus elanud ukrainlasi, kes on otsustanud kodumaale naasta ja seal Ukraina vabaduse eest sõdima asuda.

Paar spordikotti, kus sees puhtad sokid ja ihupesu, üks kaelapadi ja lõua all või näpuotsas kaitsemask. Nii astus täna õhtul punt Ukraina mehi rohekassinisesse bussi, mis viib nad homseks Poola-Ukraina piiri äärde. Ukrainas võtab neid vastu aga sõjatanner. Veel tund enne bussi väljumist sai grupi «Ukrainlased Eestis» koordinaator kõnesid ja sõnumeid soovijatelt, kes soovisid  vabatahtlikult Ukrainasse sõtta minna.

Üks täna õhtul Tartust Poola-Ukraina piirile sõitvast mehest on Ruslan Babenko, kes töötas Eestis puidutööstuses. Ta selgitas, et tema pere on Ukrainas. «Naine ja poeg ning poeg juba praegu sõdib,» sõnas mees, kes samuti läheb Ukrainas rindele. Tal on õnnestunud pereliikmetega seni sidet pidada ning pere teab, et Ruslan on teel Ukrainasse. 

Küsimusele, kas tal oleks soov pereliikmed sõjakoldest hoopis Eestisse saata, vastas Ruslan Babenko: «Tahaksin küll, aga nad ei ole nõus kodumaalt lahkuma.» Samamoodi mõistavad Ruslani tema rahvuskaaslased, kes töötavad Eestis ning Ruslan omakorda mõistab neid ukrainlasi, kes otsustavad praegu Eestisse jääda.

Bussijuht Meelis Ludvig rääkis, et sõit kestab ligi 15 tundi ning nad püüavad saada piirile võimalikult lähedale. «Teeme ikka mõne peatuse ka vahepeal, et reisijad saaksid tualetis käia, jalgu sirutada,» sõnas Ludvig.

Sama buss, mis viib mehed Ukraina piiri äärde, toob Tartusse tagasi Ukraina sõjapõgenikud. Kui Tartust läks täna õhtul Ukraina poole teele kuni kümme meest, siis sama buss sõidab Ukraina piiri äärest Eestisse tagasi ilmselt nii, et bussi kõik istekohad on täis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles