Tartu randa uppujale appi läinud päästjatel polnud enam kedagi aidata

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Emajõe vabaujula. Foto on illustratiivne.
Emajõe vabaujula. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Reede õhtul sõitis sireenide saatel Emajõe vabaujula Kreutzwaldi tänava poolsesse otsa päästemeeskond, sest häirekeskusele teatati, et rannas on inimene vette läinud, ent pole kaldale naasnud. Kohale tõtanud ekipaažil aga kedagi päästa polnudki.

Eile pärastlõunal olla pealtnägijate sõnul Tartu Emajõe rannas läinud napsises olekus kodanik ujuma, kuid suplejat kaldalt silmanud inimesed teda enam tagasi tulemas ei näinud, mistap kutsuti kohale päästjad.

Häirekeskus sai teate kell 16.14, mõistagi reageeriti väljakutsele kohe, ent uppujale appi tormanud päästjatel kedagi veest välja tõmmata polnudki. «Kahtlus oli, et keegi võib olla uppunud, kuid sündmuskohal teatasid pealtnägijad päästjatele, et ujuja oli siiski veidi kaugemal omal jalal veest väljunud,» sõnas päästeameti pressiesindaja. «Juttude järgi oli ta küll purjus, aga ära ikkagi ei uppunud.»

Pühad möödusid päästjate jaoks siiski üsna rahulikult, jaanilaupäeval said päästjad üle Eesti ühtekokku 135 väljakutset, millest tulekahjusid kustutama sõideti 94 korral. Kustutati järelevalveta jäetud või hoonetele liiga lähedal asuvaid lõkkeid. Enamikul juhtudel oli tegu siiski ohutult tehtud jaanitulega.

«Jaanilaupäev oli tõesti rahulik ja see teeb heameelt. Ees ootab aga pikk ja väga sooja ilma tõotav nädalavahetus, mis kindlasti veerõõme nautima kutsub. Tuletan meelde, et kindlasti tuleb veekogude ääres lapsi jälgida ning ujuma minna ikka kaine peaga. Nii jagub jaanirõõmu kõigile,» märkis päästeameti vastutav korrapidaja Indrek Ints reedel.

Tänavu on uppunud kümme inimest, sealhulgas juunis neli inimest. «Kahjuks näitab meie kogemus, et soojalaine toob kaasa veeõnnetuste ja uppunute arvu kasvu. Nii nagu lõkkereidid, aitavad ka päästjate veeohutuse reidid tuletada meelde ohutuse põhitõdesid ja loodetavasti nii mõnegi elu säästa,» sõnas Ints.

2021. aastal oli jaanilaupäeval ööpäevas väljakutseid 478, neist üle poolte tormisest ilmast põhjustatud kahjude tõttu. 2020. aastal kutsuti päästjad appi 261 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles