Valesti häälestatud seade põhjustas patsiendi surma (1)

Liisa Salekešina
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone.
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval vahendas Õhtuleht uudist, mille kohaselt jäi Tartu ülikooli kliinikumis vähihaige naine valesti liigendatud seadme tõttu õigest ravist ilma ja suri selle tagajärjel. Juhtumit uurib tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjon.

Kliinikumi ravijuhi doktor Andres Kotsari sõnul teeb suurhaigla ekspertkomisjoniga igakülgsed koostööd – eesmärk on toimunu üksikasjades selgusele jõuda. Samas söandas Kotsar kinnitada, et kliinikumis on juba tehtud tagasiulatuv analüüs, mille kohaselt samal põhjusel pole teiste patsientide ravi olnud häiritud.

«Kliinikumile on väga oluline nii ravitöö kui ka tööprotsesside ohutus,» sõnas ta. «Uue meetodi töösse võtmise eel viikse alati läbi mitmel tasandil kvaliteedikontrollid, nende seas sisemised ja välised kontrollid. Vaatamata nõuetekohasele kontrolli läbiviimisele ei tulnud kahjuks viga esile.»

Praeguse seletuse kohaselt põhjustas patsiendile saatuslikuks osutunud vea vere analüüsimiseks mõeldud seadme vale liigendamine. Selle tõttu ei tuvastatud verevähist taastuval naisel õigel ajal Epstein Barri viiruse näitajate kasvu veres.

«Sellest tulenevalt on kliinikum lisanud nii labori töös kui ka kogu raviprotsessis rohkem kontrollpunkte tegevuste üle,» teatas Kotsar. Juhtunuga kõige vahetumalt seotud spetsialist on ravijuhi sõnul ühendlabori töötajate nimekirjast välja arvatud.

Juhtumi üksikasjadesse ei soovinud Kotsar siiski laskuda. «Meil ei ole seadusest tulenevalt võimalik kommenteerida patsientide haiguslugusid, sest need liigituvad delikaatseteks isikuandmeteks,» sõnas ravijuht. Ta palus oodata ära ekspertkomisjoni hinnangu.

Tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon on sotsiaalministri loodud nõuandva õigusega komisjon, kes peab vajaduse korral andma sõltumatu hinnangu patsiendile osutatud tervishoiuteenuse sisulisele kvaliteedile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles