TIPP 20 Tartu Postimehe loetumad lood peegeldavad peamiselt 2021. aasta kurvemat poolt

Tartu Postimees
Copy
Foto: TPM / montaaž

2021. aasta Tartu Postimehe veebis ilmunud lugudest osutusid tavapäraselt kõige loetumaks need, mis kajastasid raskeid õnnetusi, aga ka sellised, mis peegeldasid koroonakriisiga seonduvat.

1. Esimesel koolipäeval langetab sügavas leinas pea kaks Tartu kooliperet

Augusti lõpus juhtus Kambja vallas liiklusõnnetus, mis šokeeris kogu Eestit, sest selles hukkusid Hansa koolis 9. klassi läinud 15-aastane neiu ja Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi 11. klassis alustanud 17-aastane noormees. Sügav lein jättis arusaadavalt märgi uue kooliaasta algusele.

Raskes avariis hukkusid 15-aastane tüdruk ja 17-aastane noormees.
Raskes avariis hukkusid 15-aastane tüdruk ja 17-aastane noormees. Foto: Margus Ansu

2. Teisipäeval Turu sillalt jõkke hüpanud mees leiti neljapäeva õhtul

Vahetult enne jaanilaupäeva sai häirekeskus teate, et Tartus Turu sillalt on Emajõkke hüpanud 36-aastane mees ja ta pole kaldale tagasi jõudnud. Mehe surnukeha asuti kohe suurte jõududega paljude uudishimulike silmapaaride ees otsima. Kahjuks leiti mees jõest ülejärgmisel päeval surnuna.

Turu sillalt Emajõkke hüpanud mehe otsingud.
Turu sillalt Emajõkke hüpanud mehe otsingud. Foto: Kristjan Teedema

3. Doktor Maimetsa soovitus: kui olete vaktsineeritud, unustage antikehad

12. mail ütles Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse juht Matti Maimets intervjuus Aime Jõgile, et vaktsineerimise teemal on liiga palju segadust külvatud. Ta tõdes, et küsimusi tekib üha juurde ja vastuseid samuti, aga vastused on tihtipeale vastukäivad.

TÜ kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor Matti Maimets.
TÜ kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor Matti Maimets. Foto: Sille Annuk

4. Tallinna–Tartu maanteel Kardla külas hukkus rängas avariis noor mees

2. detsembril juhtus Tartu lähistel Tallinna–Tartu maantee 171. kilomeetril järjekordne ülitraagiline liiklusõnnetus. Kokku põrkasid maastur ja veok. Maasturi juhi kõrval istunud 22-aastane mees sai nii raskeid vigastusi, et tema elu ei õnnestunud päästa.

Raskes liiklusõnnetuses hukkus 22-aastane mees.
Raskes liiklusõnnetuses hukkus 22-aastane mees. Foto: Jürgen Puistaja

5. Purjus juhi põhjustatud laupkokkupõrke tõttu suri vastsündinud laps

Purjus juht põhjustas jaanuari lõpus Tartu lähistel raske avarii, milles sai teiste seas raskelt viga ka lapseootel naine. Hoolimata arstide pingutustest suri avariisse sattunud naise vastsündinud laps nädal hiljem haiglas.

Liiklusõnnetus Tartu-Roiu maanteel.
Liiklusõnnetus Tartu-Roiu maanteel. Foto: Jürgen Puistaja

6. Jaama tänava gaasiplahvatuses sai viga viis operatiivtöötajat ja üks kohalik elanik

12. augustil kella 13 ajal kärgatas üle Tartu gaasiplahvatuse heli, kui Jaama 77 elumajas oli purjus mees oma kodus gaasivooliku lahti ühendanud, uksed lukustanud ning tekitas suure tõenäosusega tahtlikult plahvatuse. Sündmuskohal said raskeid vigastusi kaks päästjat, kaks patrullpolitseinikku ning kiirabiauto juht. Plahvatuse korraldanud mehe enda vigastused olid sedavõrd rasked, et ta suri veidi hiljem haiglas.

Jaama tänava kortermajas kärgatas 12. augustil gaasiplahvatus.
Jaama tänava kortermajas kärgatas 12. augustil gaasiplahvatus. Foto: Kristjan Teedema

7. Tartu kogemus: omikroniga kaasneb üks uus sümptom

Detsembri keskel hakkas Tartus hoogsalt levima koroonaviiruse omikrontüvi. Esimene suurem kolle puudutas Karlova kooli. Seejuures ilmnes nakatunutel üks sümptom, mida varem polnud kuigi tihti koroonaga seostatud.

Jaama tänava kortermajas kärgatas 12. augustil gaasiplahvatus.

Kristjan Teedema

8. Tartu tervishoiu kõrgkooli ühiselamust leiti noore naise surnukeha

1. veebruari õhtul teatati politseile, et Tartus Nooruse tänaval asuvast Tartu tervishoiu kõrgkooli ühiselamust leiti 21-aastase naise surnukeha. Politsei ei tuvastanud, et surnukehal olnuks füüsilisele vägivallale viitavaid tunnuseid. Tegemist polnud tervishoiu kõrgkooli tudengiga.

Tartu tervishoiu kõrgkool.
Tartu tervishoiu kõrgkool. Foto: Kristjan Teedema

9. Tsiklimees aitas ränga avarii põhjustanud ja pagenud vanaproua kinni pidada

Tartus töötav Ahja mees Tommy Tooming sõitis ühel aprillikuu päeval tsikliga Räpina maanteel ülikoolilinna poole. Luunja silla juures nägi ta, kuidas talle vastu tulnud auto sõitis tagant otsa jalgratturile. Kohe jäi tsiklimees seisma ning tõttas jalgratturit abistama. Kui esimene ehmatus möödas, märkas Tooming, et õnnetuse põhjustanud sõiduauto, mis pärast kokkupõrget jäi seisma lähedal asuvasse bussipeatusse, oli sealt kadunud. Mõne ajaga jõudis Tooming õnnetuse põhjustanud autole järele, andis politseile info edasi ning jäi tsikliga auto järel sõitma. Politseipatrull sõitis autole vastu ning enne Räpinat õnnestus see kinni pidada. Raske õnnetuse põhjustamise tõttu peeti kinni Mazda roolis olnud 86-aastane naine, kel puudus kehtiv tervisetõend.

Mootorrattur Tommy Tooming üle Emajõe viival Luunja sillal kohas, kus jalgrattur maandus pärast autolt löögi saamist.
Mootorrattur Tommy Tooming üle Emajõe viival Luunja sillal kohas, kus jalgrattur maandus pärast autolt löögi saamist. Foto: Kristjan Teedema

10. Professor Irja Lutsarit tabas uus vihane rünnak

Märtsi alguses läks sotsiaalmeedias ringlema pilt, millel teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar väljub maskita Lõunakeskuse juuksurisalongist. See vallandas solvangute- ja kriitikalaviini. Professor, keda sõimati lolliks ja kurjategijaks, ütles, et ei kavatse siiski politseisse pöörduda.

Professor Irja Lutsar.
Professor Irja Lutsar. Foto: Remo Tõnismäe

11. Populaarses supluskohas ujujatel tekkisid nahale sügelevad punnid

Juuli alguses hakkasid Tabivere supluskohas ujumas käinud inimesed kurtma, et neil on tekkinud nahale sügelevad punnid. Samas kohas oli võetud veeproov 16. juunil ja terviseameti andmeil oli see siis igati korras – midagi inimesele ohtlikku veest ei leitud. Edasine uurimine viitas võimalusele, et punnid tekkisid tigudel parasiteerivate imiusside tõttu, kelle vastsed võisid järves levida.

Saadjärv.
Saadjärv. Foto: Sille Annuk

12. Purjus juhi BMW sõitis Tartus tanklapoodi

7. märtsi varahommikul kella kahe paiku sõitis Tartus Kalda tee tanklas poodi sisse BMW, kui selle roolis olnud purupurjus inimene proovis manööverdama hakata. Circle K tanklas juhtunud õnnetuses ükski inimene kannatada ei saanud ja ka autol pole suuremaid kahjustusi, üksnes numbrimärk kukkus eest. Seevastu poe klaassein oli puruks sõidetud ning kaubad ja riiulid laiali paisatud.

Tanklapoe purustused.
Tanklapoe purustused. Foto: Jürgen Puistaja

13. Tatra oru lähedal sattus eriskummalisse liiklusõnnetusse kümmekond autot

Tatra oru lähedal Uhti külas juhtus 3. detsembri päeval kokkupõrge, kui teel manöövriks peatunud traktorile ja selle taga seisnud Volkswagen Passatile sõitis tagant sisse kaitseväe sõiduk. Tavatus ahelõnnetuses keegi õnneks vigastada ei saanud. Mõned kraavi sõitnud masinad on omal jõul välja saanud.

Tanklapoe purustused.

Jürgen Puistaja

14. Nuta või naera: Tartus põrutas tõstetud mahutiga veoauto raudteesilla alla kinni

13. augustil kella 13.30 ajal jäi Tartus Riia tänava raudteeviadukti all kinni tänavapuhastusauto. Juhtunu tõttu on liiklus Emajõelinna ühel olulisemal tuiksoonel häiritud. Erilise õnnetuse jäädvustas ühe läheduses olnud sõiduauto pardakaamera.

Liiklusõnnetus Riia-Vaksali raudtee ülesõidu all.
Liiklusõnnetus Riia-Vaksali raudtee ülesõidu all. Foto: Ragnar Peets

15. Säärast mujal pole: Tartus valmib turritavate kividega ringristmik

Novembri keskel kirjutas Tartu Postimees, et Tartu-Räpina maantee alguses käib ringristmiku ümberehitus, valmimas on täiesti uue väljanägemise ja olemusega ring. Autojuhtidele, kes transpordiameti sellest katseprojektist midagi kuulnud pole, jäi aga toona arusaamatuks, miks on kivid laotud nii, et nende servad turritavad püsti.

Räpina tee alguses palistavad ringristmiku siseringi püsti turritavad kivid, mis paistavad autojuhtidele ohtlikud.
Räpina tee alguses palistavad ringristmiku siseringi püsti turritavad kivid, mis paistavad autojuhtidele ohtlikud. Foto: Kristjan Teedema

16. Ehitusobjektil kaevikus tööd teinud mehele varises peale mullakoorem, mees suri sündmuskohal

25. oktoobril varises ühel Kambja valla ehitusobjektil kaevikus tööd teinud 40-aastasele mehele selja tagant peale torukraavi nõlv. Mees sai sedavõrd raskelt viga, et suri sündmuskohal.

Kambja vallas kaevikus tööd teinud mehele vajus mullakoorem peale.
Kambja vallas kaevikus tööd teinud mehele vajus mullakoorem peale. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postmees

17. Paduvihm tõi Tartu tänavatele tulvavee

11. augusti pärastlõunal Tartut tabanud tugev vihmasadu ujutas mitmel pool tänavad üle. Eriti efektne vaade avanes Ülikooli tänaval, kus Kitsa tänava trepistikust pahises vett alla nagu kärestikust. Kaubamaja kõrval asuv parkla ja käiguteed lainetasid samuti veest ning tulvavett jätkus ka kõikidesse teistesse linnaosadesse. Uputusi tuli ette ka madalamates kohtades asuvates hoonetes.

Uputus Tartu kesklinnas.
Uputus Tartu kesklinnas. Foto: Jürgen Puistaja

18. Kolm elu võtnud ohtlikul teelõigul jätkub kihutamine

Tartu külje all Tõrvandi–Roiu–Uniküla maantee turvalisuse küsimuse on kohalikud püstitanud juba varem. Sel samal teel, kus augustis juhtus kahe noore ohvriga liiklusõnnetus, hukkus jaanuari lõpus purjus juhi põhjustatud laupkokkupõrke tõttu veel sündimata laps. «Liiklus on seal hullumaja,» võttis üks kohalik olukorra kokku.

Õnnetuspaik Tõrvandi–Roiu–Uniküla maanteel.
Õnnetuspaik Tõrvandi–Roiu–Uniküla maanteel. Foto: Margus Ansu

19. Koroona tõttu suri teenekas emakeeleõpetaja

Koroona kaasmõjul lõppes 2021. aastal kahetsusväärselt paljude eestimaalaste elutee. Üks neist oli 71-aastane emakeeleõpetaja Ive Porkon, väga teenekas Ülenurme gümnaasiumi õpetaja ning hinnatud pedagoog kogu piirkonnas. Lein lugupeetud inimese surma tõttu ulatus kaugemalegi.

Leinaküünal.
Leinaküünal. Foto: Shutterstock

20. Erakorralise meditsiini arst: peaaegu kõik teised riigid on selliste nakatumisnäitajatega lukku pandud

Koroonasse nakatunute ja selle tagajärjel haiglaravi vajavate inimeste hulk üha kasvab, aga selle foonil on meil praegu kergemad piirangud kui aasta tagasi. Kas on kokku lepitud piir, millest alates teeme lõpuks riiklikul tasemel ära sisulised otsused? Nii küsis märtsi alguses oma arvamusloos arst Sander Poks.

Sander Poks.
Sander Poks. Foto: Erakogu

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles