Tartu kogemus: omikroniga kaasneb üks uus sümptom (12)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Omikrontüve puhul tuleb naktanutel tihtipeale rinda pista ka peapööritusega.
Omikrontüve puhul tuleb naktanutel tihtipeale rinda pista ka peapööritusega. Foto: Elmo Riig

Koroonaviiruse omikrontüvi on hakanud viimastel päevadel Tartus jõudsalt levima. Seejuures on nakatunutel ilmnenud üks sümptom, mida varem pole kuigi tihti koroonaga seostatud.

Omikrontüvega koroonaviirus on hakanud enim levima Karlova kooli õpilaste ning nende lähedaste seas. Selle tõttu viidi suur osa õppeasutusest nädalaks distantsõppele.

Ühtlasi on teada, et omikrontüvega nakkus läks liikvele eelmisel nädalavahetusel A. Le Coqi spordimajas peetud sulgpallivõistluse osalejate seas. Suurt kollet esialgu siiski tekkinud pole.

Kui seni on koroonaviirusega nakatunutel olnud enim levinud sümptomid nohu, köha, pea- ja lihasvalu ning palavik, siis omikrontüve puhul on Tartus täheldatud lisaks ka peapööritust.

«Paistab, et selle tüve puhul on sümptomeid, mida nakatunul taluda tuleb, vanemate koroonaviiruse tüvedega võrreldes pigem rohkem,» ütles terviseameti Lõuna regiooni juht Tiia Luht. Samas märkis ta, et neil nakatunutel, kes on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud, ilmneb ka omikrontüve puhul sümptomeid harvem ja vähem kui neil, kes ei ole vaktsineeritud. «Kui on sümptomeid vähem, on mõistagi ka haigust kergem taluda,» lisas Luht.

Terviseameti esindaja rõhutas, et viiruse leviku tõkestamisel lasub suur vastutus inimestel endil – eriti nüüd, mil valmistutakse jõulupühadeks ja aastavahetuseks ning soovitakse traditsiooniliselt seltskonniti koos istuda ja tähistada.

«Inimesed peaks mõtlema, et isegi kui neil on ainult nohu, siis ka see võib olla tõsine koroonaviirusele viitav sümptom,» jätkas Luht. «Tuleb minna testima ning kindlasti ei tohi kusagile minna nohu ja peavaluga. Ka see ei ole vatuvõetav, kui peavalu puhul võetakse tabletti ja toimetatakse endist viisi edasi,» oli ta resoluutne.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles