Vilistlased austavad kooli raamatutega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM


Keda nimetati Tartus 19. sajandi lõpul hugenottideks? Kellele oli 20. sajandi algul Treffneri koolis mõeldud suitsutareks nimetatud ruum?


Nendele küsimustele leiab igaüks vastuse trükivärvi järele lõhnavast raamatust «Treffoonia. Ühe kooli lugu» (pildil esikaas). Suurejooneline, nii sisu poolest kui ka välimuselt suur, albumi mõõtu väljaanne tuli trükist Hugo Treffneri gümnaasiumi tänavuse kooliaasta lõpus.

Raamat annab ülevaate kireva ajalooga koolist ja selle õpetajatest-õpilastest. Tekstid on kirjutanud Priit Rohtmets ja Toomas Jürgenstein. Rohkesti pilte on valinud  Kalle Toompere, kes on ühtlasi väljaande kujundaja, ning Indrek Ilomets. Toimetanud on Mart Orav.

Treffoonia album kuulub kolmanda teosena HTG vilistlaskogu toimetiste sarja. Kaks viimati nimetatud meest, mõlemad sama kooli vilistlased aastast 1976, on ka toimetiste esimese (2005) ja teise (2008) väljaande ilmumise taga.

Vilistlaskogu tegu

Vilistlaskogu on taasasutatud aastal 1999. Oma tublidusele, mille tunnistuseks on ka kirjastustegevus, on HTG vilistlaskogu saanud eeskuju eelkäijatelt. Nagu on lugeda  Treffoonia albumist, ilmus 1925 asutatud vilistlaskogu eestvedamisel kooli 50. aastapäeva puhul juubelialbum ning Hugo Treffneri hauale paigaldati mälestussammas.

Oma kooli tunne viib kunagised treffneristid kokku ja paneb ühiselt tegutsema ka mitteametlike ühendustena. Nii näiteks andis äsja välja brošüüri «55 Treffooniast» (pildil esikaas) ajaloolise poiste gümnaasiumina tuntud kooli esimene segalend.

Vilistlased aastast 1956 on kirja pannud oma CVd ning avaldanud meenutusi ja fotosid. Koostanud on trükise klassivend ja -õde Vello Malken ja Eevi Ladva. Kuigi brošüür näeb välja üsna tagasihoidlik, on selle avaldamine ajendatud tänutundest oma kooli vastu. Nõnda nagu ka Treffoonia album.

Vastused küsimustele

Ja nüüd vastused algul esitatud küsimustele.

Hugenottideks nimetati 19. sajandi lõpul Hugo Treffneri asutatud kooli ehk Treffneri akadeemia ehk Huge-nottenburgi õpilasi. Suitsutareks nimetati suitsetamisruumi, mis oli mõeldud kasutamiseks eeskätt Vabadussõjas võidelnud õpilastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles