Venelaste GPSi-häiring pimendas toomkiriku kalli valguslahenduse (16)

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Venemaa korraldatud GPS-häirigute tõttu ei läinud laupäeva õhtul põlema Toomkiriku juurde paigaldatud valgustid.
Venemaa korraldatud GPS-häirigute tõttu ei läinud laupäeva õhtul põlema Toomkiriku juurde paigaldatud valgustid. Foto: Jürgen Puistaja

Venemaa hübriidsõja tagajärjel tabas läinud nädalavahetusel nii Eestit kui meie naabreid GPS-signaalide häiring, mis segas lennuliiklust ja navigatsiooniseadmeid. Häiringu tõttu lõpetas laupäeval töö ka alles paar päeva varem avatud toomkiriku ligi 600 000 eurot maksev valguslahendus.

Tartu ülikooli tellimusel toomkirikule läinud neljapäevast tööle hakanud valguslahenduse üles ehitanud Janno Siil selgitas, et kiriku valgustusprogramm saab põlemisrežiimi jaoks infot ülikooli serveritest, mis omakorda on seotud GPSiga. «Toomkiriku tuled peaksid põlema päikeseloojangust kuni päikesetõusuni ning selleks pidi server kaks korda päevas välja saatma info, et nüüd on aeg tuled tööle või kustu panna,» selgitas valgustehnik.

Kuna aga laupäeval oli GPS-signaal häiritud, oli serveris kellaaeg muutunud ning valgus ei lülitunud õigel ajal sisse. Veale saadi Siili sõnul koos ülikooli IT-tehnikuga kiirelt jälile ning programm kirjutati juba nädalavahetusel ümber.  «Kirjutasime programmi veidi ümber, et kellaaja kohta pärimisi oleks rohkem kui vaid kaks korda ööpäevas, nüüd kontrollib programm iga veerand tunni tagant järele, kas praegu ikka peab põlema või mitte,» sõnas Siil.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles