Elmut Paavel: veel automaksust. No tule taevas appi! (3)

Elmut Paavel
, ettevõtja
Copy
Elmut Paavel
Elmut Paavel Foto: Kristjan Teedema

Juba 12 kuud vähemalt käib kampaania selle nn automaksu ümber. Ma olen ka kaks korda Tartu Postimehe veergudel proovinud sellel teemal sõna sekka öelda, kuid ilmselt on minu arusaamad maksude kogumise võimaluse kohta ametnike ja ka ministrite omadest väga erinevad. Korra ütles ka peaminister Kaja Kallas, et maksude kogumine peab olema lihtne ja kõigile arusaadav, kuid ilmselt tema alluvad seda tähele ei pannud.

Nüüd on siis ametnike armee jõudnud järeldusele, et registreerimismaksu tuleb igalt margilt ja vanuselt korjata üks kord ja erinevalt. Minu arvates oleks riigil lihtsam ja maksude laekumine on igal aastal suhteliselt samas suurusjärgus, kui kehtestatakse auto ostmisel ja müümisel üks maks sõltumata vanusest ja margist. Oleks riigilõiv, umbes sama kui siis, kui inimene saab uue ID-kaardi või passi. Inimene maksab kindla summa, sõltuvalt sellest, mis riik on kehtestanud.

Niisamuti peaks olema see ka autode registreerimise puhul. Ostu-müügitehingu eest maksab inimene kas 100, 200 või ka veel rohkem eurosid, sõltuvalt sellest, kui palju on just riigil vaja. Ja seda maksu nimetatakse riigilõivuks, mis kehtib ka praegu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles