Tartu tähistas vabastamise aastapäeva ja mälestas krediidikassa keldris hukatuid

Tartu Postimees
Copy

Tähtvere pargis Tartu vabastajate monumendi juures oli täna hommikul mälestustseremoonia ja monumendi jalamile asetati pärjad märkimaks Tartu vabastamise päeva 105 aastat tagasi. Mälestati ka krediidikassa keldris hukatuid, Kompanii 5 maja juurde asetati küünlad.

Vabadussõjas langenute ja krediidikassa keldris hukatute mälestuseks luges mälestuspalve Tartu ülikooli - Jaani koguduse õpetaja Naatan Haamer. Kõnelesid Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Memento juhatuse liige Piret Tarto. Korporatsioonid olid lipuvalves.

«Tartu vabastamise aastapäev tuletab meile meelde vabaduse hinda, vabaduse tähendust,» ütles Klaas. «Me peame oma riigi vabaduse hinda au sees hoidma ning mälestama sõjasangareid ja -ohvreid, võideldi ju meie tänase Eesti Vabariigi eest. Teeme kõik, et need sõjakoledused ei korduks ja et meil jätkuks südikust seista nii enda kui ka teiste riikide vabaduspüüete eest.»

13. ja 14. jaanuaril 1919. aastal võitis Eesti rahvavägi eesotsas soomusrongide ja Julius Kuperjanovi partisanidega Vabadussõjas punaarmeed ja vabastas Tartu linna. Tartu krediidikassa keldris hukkasid enamlased 19 inimest. Tartu vabastamisel oli keskne roll Julius Kuperjanovi partisanidel ning soomusrongidel Anton Irve ja Karl Partsi juhtimisel. Tartu linna all vallutas soomusrong nr 1 dessant Jänese raudteesilla, mis avas tee linna. Tartu linn võideti tagasi 14. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles