Tartu ülikool paneb ettevõtjad koos teadlaste ja üliõpilastega innovatsiooni õppima

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk

Neljapäeval, 27. septembril algab Tartu ülikoolis ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse kursus GameChangers, mille käigus loovad ettevõtjate, teadlaste ja üliõpilaste ühised meeskonnad ettevõtetele tulevikulahendusi senisest täiesti uuel viisil.

Kursus koosneb kord kuus toimuvatest kahepäevastest seminaridest ning vältab koos pideva mentorlusega meeskondadele kevadsemestri lõpuni. 

«Innovatsioon ei ole tavaline tellija-tarnija suhe, see saab tekkida üksnes heas teineteisemõistmises. Sel põhjusel tahame ettevõtjad, teadlased ja üliõpilased terveks aastaks innovatsiooni nimel koos tööle panna,» ütles Tartu ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse juhataja Kristel Reim.

Kursus saab teoks koostöös Tartu ülikooli vilistlase ja ettevõtja Priit Salumaaga, kes on häkatonisarja Garage48 ja tootearendusettevõtte Mooncascade kaasasutaja. «Me oleme Tartu ülikooliga teinud mitmeid koostööprojekte. Tihti on tekkinud tunne, et akadeemia ja ettevõtjad ei saa üksteisest päris hästi aru. Samuti pole mõlemal poolel päris head ettekujutust, kuidas uusi asju maailma tuua,» kirjeldas Salumaa kursuse eesmärki. «Tahame seda mängu muuta ja öelda, et kui me oleme ühes paadis, siis peame sõitma samas suunas ja me kõik peame oskama kasutada aere.»

GameChangersi kursusel keskendutakse meeskondade ühiste eesmärkide seadmisele ja innovatsiooniprojektide elluviimise oskustele. Lahenduste loomisele eelneb põhjalik arutelu ettevõtete tulevikuplaanide üle.

Kursusel osalevate ettevõtete arengusoovid ulatuvad seinast seina. Näiteks Eesti Energia soovib otsida robotkaevandamise võimalusi, teater Vanemuine tahab leida suurele ja traditsioonilisele teatrile praeguses kultuuriruumis uusi lahendusi ning Tartu ülikooli kliinikumil on huvi suurendada inimlikku mõõdet arstiabi pakkumisel. Veel osalevad kursusel Swedbank, ABB Drives & Renewables, politsei- ja piirivalveamet, Meravita, Mooncascade, Tele2 ja SEB.

Esimese kokkusaamise avakõneleja on psühholoog ja vabavõitleja Jorgen Matsi, kes inspireerib meeskondi saama esmalt aru enda väärtustest ning seejärel sõnastama muutuste elluviimiseks õigeid eesmärke.

Kursust juhivad Priit Salumaa ja SIA Lattelecom BPO tegevjuht Krists Avots, kes on koos korraldanud ka Garage48 häkatone.

Esimene seminar toimub Eesti Rahva Muuseumi konverentsisaalis sel neljapäeval ja reedel. Neljapäev algab kell 9 Jorgen Matsi ettekandega. Seejärel antakse osalejatele ülevaade majanduse ja ühiskonna tulevikutrendidest (algus kell 13) ja valmistatakse ettevõtjad ette reedeks, mil nad peavad esitlema arendamist vajavaid ideid ning värbama meeskonda üliõpilasi ja teadlasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles