Kolm nädalat, kolm surma vöötrajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisavahe tänaval laupäeval 59-aastasele naisele saatuslikuks saanud ülekäiguraja juures põlesid eile leinaküünlad.
Mõisavahe tänaval laupäeval 59-aastasele naisele saatuslikuks saanud ülekäiguraja juures põlesid eile leinaküünlad. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeva õhtupoolikul kella poole viie ajal jäi Tartus Annelinnas Mõisavahe tänaval Staresti hotelli lähedal ülekäigurajal kaubiku alla 59-aastane naine, kes suri kohapeal. Vähem kui kuuga on Tartus ülekäiguradadel hukkunud juba kolm inimest.

Ülekäigurada, kus laupäeva õhtul õnnetus juhtus, oli valgustatud ning jalakäija kandis helkurit. Politsei teatel oli naisele otsa sõitnud kaubiku Citroën juht kaine ja juhtimisõigusega.

Esialgsetel andmetel liikus kaubik Citroën mööda Mõisavahe tänavat Kalda tee poole vasakpoolsel sõidurajal. Märgates, et parempoolsel sõidurajal ülekäiguraja ees peatunud teine sõiduk oli liikuma hakanud, ei vähendanud Citroëni roolis olnud 32-aastane mees ülekäigurajale lähenedes kiirust ning sõitis otsa teise sõiduki varjust väljunud naisele. Hoolimata meedikute püüdest naist elustada suri ta õnnetuskohal.

Kohe pärast õnnetust saatis politsei välja teate, milles palutakse korrakaitsjatega ühendust võtta õnnetuskohal parempoolses sõidureas peatunud ja siis liikuma hakanud sõiduki juhil, et selgitada välja liiklusõnnetuse täpsemad asjaolud. Eile keskpäevaks ei olnud see autojuht endast politseile märku andnud.

«Politsei palub väga sel inimesel ühendust võtta,» ütles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak. «Karta ei ole tal midagi – ta oli selle õnnetuse pealtnägija, kellel võib olla olulist teavet.»

Politsei on õnnetuse asjaolude uurimiseks alustanud kriminaalmenetluse.

Tartu politseijaoskonna välijuhi Andrei Ivahnenko sõnul on viimased nädalad olnud liikluses väga traagilised ja liiga palju on juhtunud jalakäijatega õnnetusi ülekäigurajal. Pimedad ja sombused sügised, mil lumi pikalt maha ei tule, on muutunud kriitiliseks ajaks, mil liikluses kannatavad tavapärasest enam just jalakäijad.

«Ülekäigurajad on kohad, kus sõidukijuht peab võtma hoo maha ja veenduma, et keegi ei ole parasjagu teed ületamas,» toonitas Andrei Ivahnenko. «Ülekäigurajal ja liikluses üldse ei saa lähtuda teiste sõidukijuhtide käitumisest, vaid otsused tuleb teha ise.»

Samuti ei väsinud ta kordamast, et jalakäija peab ülekäigurajale astudes olema kindel, et lähenevad sõidukijuhid on teda ikka märganud ja sellele ka reageerinud.

«Tänavune sügis on liikluses jalakäijatele olnud väga õnnetu ning seda mitte ainult Tartus, vaid kogu Eestis,» tõdes Maria Gonjak.

Tõsi, politsei on viimasel paaril kuul pea iga päev andnud teada jalakäijatega ülekäiguradadel juhtunud õnnetustest, mis on lõppenud nõrgema poole vigastuste või surmaga. Ka lõppenud nädalavahetus polnud erand. Tallinnas sai ülekäigurajal vigastada kaks inimest, kes viidi haiglasse.

Maanteeameti andmetel on liikluses tänavu 10. detsembriks hukkunud 65 inimest. 2014. ja 2013. aastal hukkus sama ajaga 73 inimest.
-------------------------

Kolm surma

• 21. novembri varahommikul veidi pärast kella viit sõitis alarmsõidul olnud politseibuss Tartus Riia mäel ülekäigurajal otsa 20-aastsele mehele. Jalakäija hukkus sündmuskohal.

• 23. novembril pisut enne kella kahtteist päeval sõitis Tartus Jaama tänaval 72-aastane mees sõiduautoga Renault Clio otsa ülekäigurajal teed ületanud jalakäijale, 89-aastasele naisele. Jalakäija toimetati Tartu ülikooli kliinikumi, kus ta kahe päeva pärast suri.

• 12. detsembril kella viie paiku õhtupoolikul jäi Tartus Mõisavahe tänaval ülekäigurajal kaubiku Citroën alla 59-aastane naine, kes õnnetuse tagajärjel suri kohapeal.

Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles