Galerii: Raeplatsil avaldati töövõimereformi vastu meelt

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ligi sadakond inimest kogunes täna kell 12-13 Tartus Raekoja platsile, et nõuda töövõimereformi muutmist.

Meeleavaldusega sooviti anda valitsusele sõnum, et puudega inimesed on töövõimereformi vastu, sest see on läbimõtlematu. Puudega inimeste ja nende toetajate soov on eelkõige see, et valitsus ja riigikogu võtaksid aja maha, ning töötaksid reformikava süsteemselt uuesti läbi.

Tartu meeleavalduse organiseerija Meelika Siilsalu tegeleb töövõimereformiga möödunud sügisest saati. «Esimest reformi varianti nähes jäi mul ausalt öeldes hing kinni, sest see oli nii jube,» ütles ta. Ta tõi välja ühe punkti, kus oli näiteks kirjas, et kui puudega inimesel on osaline töövõime, saab ta 180 eurot kuus toetust, sõltumata sellest, kas ta töötab või mitte.

Liikumispuudega Ave Jaakson rääkis meeleavaldusel, et kuigi emotsionaalselt polnud tal väga kerge piketile tulla, on oluline siiski enda eest seista ja puudega inimesi kaitsta.

Jaaksoni sõnul on reformi alustatud valest otsast, sest eelkõige peaksid olema tagatud võimalused, kuidas puudega inimene saaks ise tööle minna. «Ma leian, et see reform pole valmis, et seda rutakalt vastu võtta,» ütles ta.

Tervise- ja tööminister Urmas Kruuse ütles, et viimase nelja-viie kuu jooksul on riigikogu sotsiaalkomisjoniga tehtud tööd ja viidud sisse väga olulisi ettepanekuid. «Mured on personaalsed ja need kõik väärivad tähelepanu,» rääkis Kruuse ning lisas, et mõlema seaduseelnõu puhul on esimene lugemine tehtud ja järgmine nädal jätkuvad arutelud.

Piketi korraldaja Meelika Siilsalu ütles, et puudega inimesed ei ole sugugi reformi vastu. «Me soovime, et seda tehakse rahulikult, mitte kiirustades, ning oluline on kuulata puudega inimesi, ning arvestada nende võimalusi,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles