Uusi maju kerkib Tartus nagu seeni

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lohkvas Metsasarve teel ehitatavais hooneis kipuvad elamispinnad kaubaks minema juba enne majade valmis saamist.
Lohkvas Metsasarve teel ehitatavais hooneis kipuvad elamispinnad kaubaks minema juba enne majade valmis saamist. Foto: Margus Ansu

Näib, et vahepealne vaikelu kinnisvaraturul on läbi saanud, sest mitmel pool Tartu ümbruses ja ka linnas sees näeb ohtralt kraanasid ja betoonimasinaid. Uued korterid lähevad hästi kaubaks, kinnitavad maaklerid.

Sõna kinnisvarabuum ei taha maaklerid otse välja öelda, kuid nendivad, et viimased kaks aastat on kinnisvara valdkonnas näha pidevat elavnemist.

Ka hinnad on seetõttu omajagu kerkinud. Kesklinnas võib mõne elamispinna ruutmeeter maksta juba enam kui 2000 eurot. Nii leidubki näiteks 1200-eurose ruutmeetrihinnaga korteritele äärelinnas huvilisi omajagu.

Ette ära müüdud

Masu ajal jäi Lohkvas Puupilli teel kolme kortermaja ehitus pooleli, mingil ajal ehitati need aga lõpuni ja müüdi maha.

Möödunud sügisest hakkas kõrvale kerkima uusi maju. Kolmes kuue korteriga elamus on juba elanikud sees, neljas valmib jaanipäevaks. «Viimast maja ei jõudnud kusagil väljagi kuulutada, kõik korterid on juba ostetud,» kinnitas Tartu Kinnisvara OÜ maakler Margus Karvak.

Sinnasamasse rajab arendaja Luxor Holding aga juba uut tänavat, Metsasarve teed. Selle äärde püstitatud 11 korteriga elamu karbis oli eile müümata vaid üks korter.

Kõrvalkrundil valati eile ridaelamu vundamenti, mille boksidele on suures osas samuti ostjad olemas. Tuleva aasta veebruariks on oodata veel ühte 11 korteriga elamut.

Luunja valla ehitusnõuniku Tamur Tensingu sõnul tegutseb arendaja praegu 2006. ja 2007. aastal koostatud detailplaneeringute ühes sektoris. Tolleaegsed plaanid nägid sinna ette üsna suure elurajooni rajamist, kuid siis tuli masu vahele.

Mullu oktoobris Raadil Klaabu lasteaia vastas valminud Kummeli 18 elamu leidis kohe ostjad.

Juuli lõpus valmivas 18 korteriga elamus on müümata neli korterit ning veel üks 18 korteriga elamu ootab ehitusluba, märkis kinnisvarafirma Uus Maa maakler Marijana Habak. Tema sõnutsi on hinnad läinud juba üsna kõrgeks.

«Praegu pole enam ostjate turg, vaid müüjate,» sõnas Habak.

Defitsiit kergitas hinda

Kesklinna korterite ruutmeetrihinnad ületavad Habaku kinnitusel juba 2000 eurot ning neilegi leidub ostjaid. Hoopis rohkem on aga neid, kes otsivad natuke odavamat elamispinda ning 1200 eurot ruutmeetri eest paistab olema vastuvõetav hind.

Kinnisvarahinnad lõi Arco Vara Tartu piirkonna juhi Tarvo Tamme kinnitusel üles umbes pool aastat tagasi tekkinud olukord, kus kõik korterid olid maha müüdud ja uusi polnud enam saada. Nüüd on linna ümbruses aga käimas nii palju arendusi, et ühel hetkel võib turg täis saada ja siis jäävad majad taas seisma.

«Hea asi mõistliku hinnaga läheb praegu ruttu,» rääkis Tamme. Mõistlik hind uue suurema eluruumi ruutmeetri eest näiteks Ülenurmel on praegu veidi üle tuhande euro. Ülenurmes Paruni elurajoonis valminud 12 boksiga ridaelamus on selle hinnaga müümata veel vaid üks korter, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles