Kevadised installatsioonid Tartu kunstimajas

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://www.anutuominen.fi

Soome üks tuntumaid kaasaegseid installatsioonikunstnikke Anu Tuominen avab Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis näituse.


Tuomineni iga näitus on erinev, seotud aja ja kohaga. Veebruaris oli tal Tallinna kunstihoone galeriis talvine näitus «Igijää» (Ikijää), Tartu näitus on pühendatud talve ja kevade kohtumisele ja kannab nime «Kevään korvalla - Kevadega kõrvu».



Soome installatsioonikunstnik Anu Tuominen on sündinud 1961. aastal, lõpetanud 1992. aastal Soome tarbekunstikõrgkooli ja 1995. aastal Soome kunstiakadeemia. Tema töödest on koostatud raamatud «Anu Tuominen - Ars Fennica 2003» ja «Thinkables».



2003. aastal pälvis ta Soome hinnatuima kunstipreemia Ars Fennica.



Tuominen on skulptor, kelle tööriistadeks ei ole haamer ega meisel, vaid käärid ja heegelnõel, materjaliks lõng ning kirbuturult leitud kulunud ja isegi katkised esemed.



«Mind ei huvita uute kunstiteoste lisamine maailma, minu jaoks on oluline leida ilu juba olemasolevatest asjadest,» ütleb Tuominen. Tema teostes muutuvad kirbuturult hangitud argised tarbeesemed imepäraselt hoopis millekski muuks, kaotamata seejuures oma algset olemust.



Ta soovib hajutada piire kunstimuuseumides ja -galeriides eksponeeritava kunsti ja tavalise inimese argielu vahel. See on tal õnnestunud. Tema töid naudib ühtviisi nii kunstiprofessionaal kui maailma avastav laps.



Anu Tuomineni töid saab näha ka tema

veebilehelt

. Väljapanek avab uksed 17. märtsil kell 17. ning see jääb avatuks 11. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles