Tartus väikese tüdruku surnuks sõitnud roolijoodik sai maksimaalse karistuse

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakohus mõistis väikese tüdruku surnuks sõitnud roolijoodikule Dimitri Tšernikovile 2009. aasta novembris maksimumkaristuse.
Maakohus mõistis väikese tüdruku surnuks sõitnud roolijoodikule Dimitri Tšernikovile 2009. aasta novembris maksimumkaristuse. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu maakohus mõistis seitsmeaastase tüdruku surnuks sõitnud roolijoodikule maksimaalse seaduse võimaldatava karistuse.

Tartu maakohus tunnistas 34-aastase Dimitri Tšernikovi süüdi tahtliku liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest inimese surma põhjustamises ning mõistis talle viieaastase vangistuse.

Lisakaristusena võeti Tšernikovilt ära mootorsõiduki juhtimise õigus kolmeks aastaks. Samuti konfiskeeriti süüdistatavalt kuriteo toimepanemise vahend, sõiduk Jeep Grand Cherokee.

Süüdistus oli esitatud Tšernikovile kahes kvalifikatsioonis: nii joobes juhtimises kui liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest inimese surma põhjustamises.

Joobes juhtimises mõistis kohus aga süüdistatava õigeks, kuna tulenevalt värskest riigikohtu lahendist katab nende kahe kvalifikatsiooni koos esinedes liiklusnõuete rikkumisega inimese surma põhjustamine oma koosseisult joobes juhtimise koosseisu.

Teisisõnu: joobes juhtimise kuritegu neeldub liiklusnõuete rikkumisega inimese surma põhjustamise kuriteos.

«Kui süüdistatav tulnuks süüdi mõista mõlemas süüdistuses esitatud kvalifikatsioonis, ka siis ei oleks kohus saanud mõista talle viieaastasest vangistusest raskemat karistust. Kui süüdlane paneb ühe teoga toime mitmele eri süüteokoosseisule vastava kuriteo, siis mõistetakse talle üks karistus seadusesätte alusel, mis näeb ette raskeima karistuse,» selgitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Tšernikovile mõistetud põhi- ja lisakaristus on maksimaalsed, mida karistusseadustik võimaldab nimetatud süüdistuskvalifikatsiooni eest mõista. Sama suurt karistust taotles tänases kohtuvaidluses ka Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas.

Süüdistatava kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Valli Murde palus oma kaitsealusele mõista mitte rohkem kui kolme aasta pikkune vangistus.

Mõistetud karistuse kandmise aja algust arvestatakse Tšernikovi eelvangistuse algusest 12. maist 2009.

Tänavu mais sõitis Tšernikov Tartus Jaama tänaval otsa teisele sõidukile. Kannatanud ei leppinud Tšernikovi nõudmisega asi ilma politseita ära lahendada ning patrull sõitis välja.

Märgates lähenevat politseipatrulli sõitis maasturijuht sündmuskohalt minema. Pärna tänav 10 maja juurde jõudes tegi ta järsu parempöörde ning põhjustas ränkade tagajärgedega avarii.

Oma rohelise maasturiga sõitis Tšernikov maha Pärna 10 õueala kõnniteepiirde, ajas alla kaks piirde taga seisnud tüdrukut ning jäi pidama alles siis, kui oli ramminud parklas seisnud Opelit ja Volkswagenit.

Õnnetuses said vigastada teepiirde taga seisnud seitsme- ja kaheksa-aastane tüdruk. Neist noorem jäi maasturi rataste alla ning suri hiljem haiglas.

Varasemalt väärteokorras liiklusõnnetuse põhjustamise ning sündmuskohalt põgenemise eest karistatud Tšernikovil ei olnud traagiliselt lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise ajal juhtimisõigust ning tema veres mõõdeti 2,3-promilline joove.

Ekspertiis tuvastas Tšernikovil ka narkojoobe, mis oli põhjustatud narkootilist ainet sisaldanud ravimi tarvitamisest.

Varem kriminaalkorras karistamata Tšernikov tunnistas ennast tänasel kohtuistungil talle esitatud süüdistuses süüdi.

Pärast istungit Tšernikov ajakirjanike küsimustele ei vastanud. Politsei viis süüdimõistetu kohtusaalist otse karistust kandma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles