Jõgeva puhkpilliorkestri suur juubel ühendas muusikud ja rahva

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Peep Lõhmus näitab hiljuti ostetud pilli, mille soetamiseks kinkis raha Jõgeva linnavalitsus.
Dirigent Peep Lõhmus näitab hiljuti ostetud pilli, mille soetamiseks kinkis raha Jõgeva linnavalitsus. Foto: Johannes Haav

Reede õhtul oma 100. sünnipäeva tähistanud Jõgeva linna puhkpilliorkestri juubelikontserdil «Sõbrad koos» astusid lavale ka paljud ansambli liikmed. Dirigent Peep Lõhmus presenteeris ka uut alti, mille ostmiseks kinkis raha Jõgeva linn.

Saja-aastaseks saanud orkestrisse kuulub praegu 15 muusikut. «Juubeli väärikaks tähistamiseks pidasime oluliseks korralda esindusliku ja nii mängijatele kui ka kuulajatele huvitavaid ja meeldivaid emotsioone pakkuva juubelikontserdi,» sõnas dirigent Lõhmus. Et pillimäng võimsamalt kõlaks, kutsuti musitseerima ka orkesti vilistlasi ja muusikutest sõpru. «Ettevalmistus- ja organiseerimisvaev tasus end kuhjaga ära.»

Jõgeva kultuurikeskuses antud juubelikontserdil mängisid kaasa ka Jõgevalt võrsunud Eesti üks tunnustatum bassimees Raul Vaigla, klahvpillidel Andrus Rannaääre, kitarril Jõgeva muusik Aivar Mihkelson, löökriistadel Meelis Sütt ja Karl-Johan Laanesaar, trompetil Priit Aimla, Andres Peetson, Jaan Tilgar, Jaan Enok ning mitmed teised.

Puupillirühmale oli suureks toeks Kersti Perandi Tartust. Kontsert avapalaks oli F. Schuberti  Ave Maria, mis oli pühendatud ka igavikuteele läinud orkestriliikmetele. Kõlasid veel mitmete teistegi tuntud heliloojate palad, neist lõpetuseks C. Teike «Vanad sõbrad».

Külalisena juhatas orkestrit ka muusikapedagoog Enno Heinmaa, kes oli peradirigent aastatel 1979-1993 ning 1996-1997. Tema dirigeerimisaastatel tunnustati orkester rahvakollektiiviks.

Jõgeva linnapea Kalmer Lain tunnustas orkestrit linna aumärgiga ja linnavalitsuse poolt  kingitud 1000 euroga. Sama summa eest osteti juubelikontserdiks alt Althorn B&S, mida Peep Lõhmus ka uhkelt presenteeris. Seda pilli hakkab mängima Karin Luik, kes on orkestri juhatuse liige ning tulihingeline puhkpillimuusika austaja. «Ilma selle pillita oleksime jäänud vaesemaks ühe tubli pillinaise poolest, mida me ei saanud endale lubada,» ütles dirigent.

Maavanem Viktor Svjatõšev andis aukirjad ja maavalitsuse aumärgid Peep Lõhmusele  ning trompetimängija Eino Vähkile. Neist viimatinimetatu on kuulunud orkestrisse rohkem kui viiskümmend aastat.

Svjatõšev märkis, et Jõgeva puhkpilliorkestri ajaloo jäädvustamisel on teinud tänuväärset tööd kauaaegne Jõgeva rajooni-ja maakonnalehe peatoimetaja teeneline ajakirjanik ning muusikategelane Hugo Alter (1929-2003), kes koostas muusikakollektiivi 90. aastapäevaks raamatu «Martinite pasunakoorist esindusorkestriks».

Maavanem arvas, et edasise aja talletamiseks tasuks kirjutada trükisele järg kirjutada. Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt andis orkestrile üle rahvakultuuri keskuse direktori Aivi Lintnermanni aukirja.

Tunnustamas oli ka Jõgevamaalt riigikokku valitud rahvasaadik Aivar Kokk, kes ühines ühe muusikapala esitamise ajal ka ise orkestriga ning mängis rütmisektsiooni kuuluvat pilli, mida kutsutakse «marakaks».

Häid sõnu orkestrile ja dirigent Peep Lõhmusele ütles kollektiivi auliikme, hiljuti manalasse varisenud Meinhard Pariisi tütar, Jõgeva linnavolikogu liige ja ettevõtja Heli Raevald: «Puhkpillimuusikute etteastetest on mulle eriti südamesse läinud marsiviisid, mida orkester mängis alati siis, kui muusikarahvas marssis Jõgeva kesklinnast Siimustisse laulupeole.»

Jõgeva puhkpilliorkester loodi 1912. aastal Jõgeva tuletõrje seltsi eestvedamisel. Esimeseks dirigendiks oli toona 27-aastane päevapiltnik Martin Lall.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles