Lasteaiajärjekord on Elvas kadumas

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murumuna lasteaia hoov oli eile täna algavaks vundamendikraavide kaevamiseks valmis: ilupuud laudadega polsterdatud, vanad turnimisredelid teisaldatud.
Murumuna lasteaia hoov oli eile täna algavaks vundamendikraavide kaevamiseks valmis: ilupuud laudadega polsterdatud, vanad turnimisredelid teisaldatud. Foto: Sille Annuk

Elva linnavalitsus peab tõenäoseks, et 2010. aasta alguseks pole väikelaste päevahoid männilinlastele enam mureteema, sest tänavu novembris saab Murumuna lasteaed juurde 44 kohta.



Kesk tänavas asuva Murumuna lasteaia hoovil turritavad maa seest välja terasvaiad, mis peavad hakkama kandma sügiseks kerkivat Murumuna kahekorruselist juurdeehitist.



Ehkki ehitajale, Saaremaa firmale Primus PR, tuli ebameeldiva üllatusena, et tugivaiad tuleb puurida vähemalt poole võrra sügavamale kui algselt kavandatud, ei näe ettevõtte esindaja Raimo Heinaru vajadust ehitustähtajast taganeda.



Vaiamine kallineb


Küll on Heinaru sõnul ilmne, et Primus PR peab küsima Elva linnalt sadu tuhandeid kroone lisaraha, sest pikemad tugivaiad tähendavad alltöövõtjale Mikrovaiale suuremat materjalikulu ning rohkem töötunde.



Puurimisele eelnenud geoloogiline uuring rääkis 7,5-meetristest vaiadest, proovipuurimisel ilmnes 12-meetriste tugede vajadus.



«Pinnas on ehitusalal väga varieeruv, geoloogilist uuringut ei tehtud aga täpselt tulevase hoone kohal,» selgitas Heinaru. «Lasteaed võib paikneda kunagise järvepõhja peal, aga on ka võimalik, et selles kohas oli jõesuue, mis tähendab paksemat settekihti, millest tuleb läbi puurida.»



Heinaru tõdes, et algselt rehkendati vaiamistööde hinnaks pool miljonit krooni, paisuv töö maht ähvardab aga kiskuda maksumuse miljoni krooni alla.



Elva linnavalitsuse linnavaraspetsialist Salle Ritso ütles, et kohe ehituse alguses ilmnenud halvast üllatusest hoolimata tunneb linn end justkui või sees. Äsja majanduslanguse tõttu peatatud riiklikust programmist «Igale lapsele lasteaiakoht» õnnestus Elval saada Murumunale esimese kuue taotleja hulgas 13 miljonit krooni.



Tõsi, kuna ehitushinnad on langenud, tuleb Elval tõenäoliselt riigile miljon või paar tagastada, sest abiprogrammi reeglite järgi võib riigi osa lasteaiakohtade loomise eelarves küündida 50 protsendini. Algselt 26 miljonile kroonile rehkendatud investeeringu tegelikuks suuruseks võib kujuneda mõni miljon vähem.



Täpset hinda välja hõigata pole Ritso selgitusel võimalik, sest tegemata on kaks väiksemat hanget: lasteaia uue mööbli soetuseks ning õueala täielikuks ümberkujundamiseks, sh väikese laululava ja ministaadioni ehituseks.



1100-ruutmeetrine juurdeehitis ise maksab Primus PRiga sõlmitud lepingu kohaselt 16 miljonit krooni. Kahe vastse rühmaruumi kõrval sisaldab see sööklat ja saali. Vanast ahtavõitu saalist saab õpituba, senine tugevalt kulunud söökla lammutatakse.



«Laienevast õuealast on meil eriti suur rõõm, senised mänguvõimalused olid lastel kahjuks hästi primitiivsed,» tunnistas Ritso. «Ruumi oli vähe ja atraktsioonid olid vaid hädapärased.»



Läppuv õhk värskeks


Suur hüpe paremuse poole ootab Ritso kinnitusel ka lasteaia ruumes hingatavat õhku. Ventilatsioonitorud veetakse nii uude kui vanasse ossa, seni oli õhuparandus tagatud üksnes tualettides.



6200 elanikuga Elva linna kolmes lasteaias on praegu kokku 336 kohta. Murumunas on neist praegu 120, Arbimäel asuvas Õnneseenes 168 ning Peedul 48 kohta.



«Praeguse sündimuse taseme juures on meil põhjust arvata, et 2010. aastaks saavad lasteaiakoha kõik soovijad,» möönis Ritso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles