Beebi esimesel pildil kriips peal

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-nädalane üsasisene poiss või tüdruk kasvab mis mühin.
16-nädalane üsasisene poiss või tüdruk kasvab mis mühin. Foto: Erakogu

Tulevased emad jagavad perekooli foorumis muret selle pärast, et arstid ei taha pärast ultraheliuuringut neile mälestuseks enam lapse pilti välja printida, radioloogid tunnistavad: süüdi on majandussurutis.


Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiateenistuse arst Karin Asser kinnitab, et internetifoorumis räägitul on tõepõhi all.

«Alates sellest aastast me ultraheliuuringute pilte välja ei trüki,» ütleb ta. «See kehtib mitte ainult ultraheli, vaid kõikide muudegi uuringute kohta. Paber on kallis.»

Radioloog Karin Asser kirjeldab, et tema meelest on tulevased emad sellesse kitsendusse üsna mõistvalt suhtunud, kuigi mõnele perele näib üsasisene lapse pilt väga tähtis olevat.

«Üldiselt mõistetakse,» sõnab Asser. «Esmajoones on inimesed huvitatud ikkagi sellest, et kõik, mis uuringul näha on, tähendaks seda, et lapsega on hästi. Pilt ise ei ole nii tähtis.»

Eelarve pitsitab

Karin Asser on kursis, et eri meditsiiniasutustes võib olukord olla erinev. «See on iga asutuse siseasi, mille pealt ta kokku hoiab ja kas ta last ootavale emale ultraheliuuringu pildi välja prindib või mitte.»

Eelarve kärped pigistavad  kõiki ja Asser usub, et see printimine lõpetatakse mujalgi.

Radioloogiateenistuse direktor Aadu Simisker ütleb, et jah, uuringu jäljendit nad patsiendile enam välja ei prindi, aga need kõik arhiveeritakse. Patsiendil jääb võimalus need soovi korral endale saada.

«Ultraheliuuring ei erine ju põhimõtteliselt ei kompuuter- ega magnetuuringust, mida inimesed samuti mõnikord isiklikult saada tahavad,» selgitab ta.

Simisker soovitab üsasisese beebipildi igatsejal minna kõigepealt Puusepa 1a majas asuvasse kantseleisse sekretäri juurde, täita seal vastav tellimisleht ning maksta 50 krooni. Seejärel tulla radioloogiateenistusse, kus sekretär pääseb digiarhiivi, leiab uuringu ja salvestab selle CD-le.
Arsti või õe aega selle tööga ei kulutata.

«Vahel on niisuguseid soovijaid palju. Siis ei saa kohe ja tuleb plaadile ehk järgmisel või ülejärgmisel päeval järele tulla,» arvab ta.

Simisker märgib, et niisugune jäljend püsib perearhiivis aastakümneid, termopaberi pilt kaotab pikapeale oma kvaliteedi. See tuleks siis nii või teisiti skannida või maha pildistada.

«Probleem tekkis meil siis, kui haigekassa võttis kätte ja kustutas ultraheli hinnakirjast pildi arhiveerimise tasu. Nüüd ei ole meil enam seda kuluartiklit, mille eest  kallist termopaberit printerisse osta.

Lõpuks peab märkima, et pärast radioloogiateenistuse uude ravikohta kolimist on  ultraheliuuringute elektroonne arhiveerimine häiritud. Süsteem ei tööta ja kõik ei ole lahenenud soovitud kiirusega.

Meditsiinitehnika osakonna juhataja Andrus Aaviku sõnul seisab probleem kaabli taga. See on tellitud, aga pole kohale jõudnud. «Ütleme, et veebruari esimesel nädalal saab mure murtud,» arvas ta.

Viis krooni

Radioloogiateenistuse vanemõde Heldi Vatman sõnab, et ultraheliuuringu printerisse käib termopaberirull, mis maksab 260 krooni. Selles rullis on 18 meetrit pildimaterjali ja ühele pildile kulub umbes 30 sentimeetrit. See teeb ühe pildi paberi hinnaks 5 krooni.

Aga neid rulle kulub iga päev ja päevi on aastas palju. Ning igal kliinikumi struktuuriüksusel on tema sõnul ülesanne hoida pisutki kokku sealt, kus vähegi kannatab.

Uuringupildi CD-le tellimine

• Puusepa 1a kantselei sekretär annab tellijale tellimislehe.
• Teenus maksab 50 krooni.
• Uuringupildi salvestab CD-le radioloogiateenistuse sekretär Puusepa 8 asuvas G-hoones.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles