Roheline tuli: Puka vald nõustus kuus küla Tartumaale loovutama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puka ja Rõngu vallavolikogu eilsel ühisel koosolekul otsustati Puka valla kuue küla üleminek Tartumaa alla ja valla piiride muutmine.
Puka ja Rõngu vallavolikogu eilsel ühisel koosolekul otsustati Puka valla kuue küla üleminek Tartumaa alla ja valla piiride muutmine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa Puka valla Aakre piirkonna kuus küla on aastaid soovinud ühineda Tartumaa Rõngu vallaga, millest sügisest saab suure Elva valla osa. Eile nõustus Puka vallavolikogu rahva tahtega ning otsustas pooleteise tuhande elanikuga valla enne sundliitmist jagama kolmeks osaks.

Üsna üksmeelselt olid Puka 11-kohalise vallavolikogu liikmed päri, et Rõngu vallaga liituvad Aakre, Pedaste, Pühaste, Palamuste, Rebaste ja Purtsi küla. «Üks volikogu liige oli vastu, üks jäi erapooletuks, enamik aga toetas seda nende külade rahva soovi,» ütles Puka vallavanem Heikki Kadaja.

Aakre, Pedaste, Pühaste, Palamuste, Rebaste ja Purtsi külas elab ligi 450 inimest.

Valla asemel kuus küla

Märtsis korraldati nende kuue küla elanike hulgas küsitlus, et teada saada, kas nad soovivad tulevikus elada Tartumaal Elva linnast ning Konguta, Puhja, Rannu, Rõngu ja Palupera vallast moodustuvas Elva vallas. 

Küsitluse nimekirjas oli 414 naist-meest, kellel vanust vähemalt 16 aastat. Küsitlusel osales 228 inimest, neist 206 osalejat soovis elada tulevikus Elva vallas, 22 osalejat ütles Elva vallale ei.

Mullu oli kavas kogu Puka valla ühinemine Tartumaal moodustuva Elva suurvallaga, kuid viimasel hetkel tõmbas volikogu pidurit. Aakre kandi külade elanikud ei loobunud aga oma soovist ja eile see täituski.

Kõigepealt võttis aga Puka volikogu eilsel istungil maha oma esimehe Aleksander Sven Esse ja valis volikogu juhtima Andrus Looskari. Päevakorras oli ka umbusaldus vallavanem Heikki Kadajale, kuid see ei läinud läbi.

Et Puka ja Rõngu vallavolikogu pidasid eile ühise istungi, kiitis Rõngu rahvaesindus kohe heaks Puka volikogu otsuse anda kuus küla vabaks. «Nüüd lähevad volikogude materjalid maavanematele ning siis otsustab valitsus, kas need külad saavad tulevase Elva valla osaks,» märkis Heikki Kadaja.

Tükk siia, teine sinna

Oma tahtmise sai eile lõpuks ka Puka valla Soontaga 30 elanikuga küla, mille 26 elanikku soovivad kuuluda sinna, kus nende tõmbekeskus tegelikult on ehk Helme valda ja seal moodustatavasse suurde Tõrva omavalitsusse.

Helme volikogu on sellele soovile oma heakskiidu andnud juba palju varem.

Puka vallas on ametlikel andmetel 1556 elanikku. «Pärast külade äraandmist jääb valda pisut enam kui tuhat elanikku,» ütles vallavanem.

Selle, mis vallast alles jääb ehk 620 elanikuga Puka alevik ja 11 küla, tahab valitsus liita ühinevate Otepää ja Sangaste vallaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles