Galerii: kevadlaadal oli au sees taaskasutus

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnamuuseumis peeti täna kevadlaata. Laada teemaks oli «Uut ja vana!», mis tähendas seda, et kaubeldi üksnes taaskasutuse põhimõttest inspireeritud toodetega. Müügilettidel oli näha ehteid, riideid, märkmikke, villasusse, lapiseelikuid ja kõiksugu muud põnevat kraami.

Kividest, mutritest, kellaosadest ja metallijäätmetest ehteid valmistav Lilija Viidebaum rääkis, et on asjaga tegelenud üle viie aasta. Tema sõnul lähevad sellised omanäolised ehted hästi kaubaks - ja miks ei peakski minema, kui nende hinnad jäävad mõne euro kanti. Kõige kallimad asjad, mida Viidebaum laadal pakkus, olid kuueeurosed mansetinööbid ja käevõrud.

Lilija Viidebaumi kõrval heegeldatud mandalatega kaubelnud Meeli Lõhmus aga oma loomingule otsest hinnalipikut külge ei pannudki – ta lasi hinna ostjal endal määrata. Lõhmus on heegeldamisega tegelenud juba pikka aega, kuid mandalad avastas ta alles mõne kuu eest.

«Nende tegemine on väga mõnus, võtan lihtsalt erinevad värvid, mingit mustrit ees ei ole ning teen nii nagu tuleb,» kõneles Meeli Lõhmus. Ühe mandala heegeldamine võtvat aega kuni poolteist tundi. Heegeldamiseks kasutab ta nii vanadest asjadest üles harutatud lõngu kui ka uuskasutuskeskusest hangitud materjale. «Omamoodi taaskasutus seegi,» märkis Lõhmus.

Lisaks kauplemisele pakuti käsitööhuvilistele võimalust vanapaberist erinevaid asju meisterdada. Valmistada sai nii järjehoidjaid, plakateid kui ka lemmikloomade mänguasju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles