Vanemuise selts tõrjub imelapse ausammast (2)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula ja Jannseni paarismonumendi kavandi võidutöö.
Koidula ja Jannseni paarismonumendi kavandi võidutöö. Foto: OÜ tajuruum

Tartu linnajuhtide kavatsus avada Ülejõe pargis paarismonument rahvusliku ärkamise aja suurkujudele Jannsenile ja Koidulale on pärast võidukavandi avalikustamist põrkunud ootamatule vastuseisule. Kavandit on teravalt kritiseerinud Vanemuise selts.

«Idee on tore, aga teostus ei ole tore, sest see läheb vastuollu hanke tingimustega,» ütles Vanemuise seltsi juhatuse esimees Andro Roos. «Hanke tingimustes oli muu hulgas see, et Koidula ja Jannseni kaksik-skulptuur näitaks nende tegevust Tartus eesti kultuuri arendamisel, aga väike viieaastane Koidula ei tegutsenud Tartus, vaid Vändras. See skulptuur, mis välja valiti, tuleks pigem Vändrasse üles panna. Ilus skulptuur ju iseenesest.»

Probleem on seltsi jaoks selles, et autorid on otsustanud Koidulat näidata mängiva lapsena. «Asja eesmärk peaks olema, et kajastab ka meie oma inimestele eesti kultuuri, aga ei kajasta õigesti, Koidula ei olnud imelaps, kes viieaastasena oleks luulet arendanud, ta tegi seda Tartus täiskasvanud inimesena,» ütles Roos.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles