Juudi kogukond peab tänavakunsti kalmistuaial lubamatuks (4)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse värske teos juudi kalmistu aial Tartus.
Edward von Lõnguse värske teos juudi kalmistu aial Tartus. Foto: Margus Ansu

Juudi kalmistu uhiuuele betoonaiale Jänese ja Roosi tänava nurgal on tõenäoliselt eile tekkinud tänavakunstnik Edward von Lõnguse uus šabloontrükitehnikas pilt. Kalmistu kuulub MTÜle Tartu Juudi Kogukond, mille esimees Ilona Smuškina peab sellist salaja tegusemist lubamatuks.

«Minu arvates peaks enne maalimist omaniku käest luba küsima,» ütles Ilona Smuškina. Uus kalmistuaed läks kogukonnale palju raha maksma, selle valmimist toetas ka Tartu linn. Salaja pildi tegemist peab ta ebaseaduslikuks ja ebaeetiliseks, ükskõik kui andekas või nimekas kunstnik ka ei oleks.

ERMi uue hoone lähedal

Edward von Lõngus on kujutanud umbes meeter laial ja ca 80 cm kõrgel mitmevärvilisel pildil üht vana etnograafilist fotot eesti memmest ja taadist talutares. Kunstnik on lisanud nende ette lauale kaks arvutit. Pildil on ka vertikaalselt langevad sümboliread, mis tuletavad meelde filmi «Matrix».

Eesti Rahva Muuseumi uus hoone asub üsna kalmistu lähedal, nii et von Lõnguse teos on sellega kaudselt seotud. Otsene seos on samal pildil lavastusega «#digitalhatsgame», mis esietendus 16. märtsil Telakka Teatris Tamperes ja mis on valminud koostöös Tartu Uue Teatriga.

Lavastus «#digitalhatsgame»

«Esietenduse nädalal sai Telakka Teater parima Soome teatri auhinna. See on sealses kontekstis väga suur tunnustus. Sellepärast tundsime, et peame neile nii ühise esietenduse kui ka parima teatri tiitli võidu puhul midagi erilist kinkima,» selgitas Tartu Uue Teatri produtsent Marie Kliiman. «Tuli mõte kinkida mõne Tartu kunstniku teos ning sealt edasi jooksis mõte, et miski ei esinda hetkel Tartu kunsti paremini kui tänavakunst.»

Pöördumisel Edward von Lõnguse poole sai teater vastuseks, et tal on valminud üks veel Tartu tänavapildis ilmumata töö «LAN-party». «Kui seda nägime, siis oli kohe selge, et see on õige kingitus, kuna lavastuses «#digitalhatsgame» tegutsevad nimelt häkkerid,» lisas produtsent.

Kujutis lõuendil on seesama, mida nüüd saab vaadata juudi kalmistu betoonaial. LAN-party on eesti keeli võrgupidu ehk kogunemine, kus mitu arvutit on ühendatud koosviibimise ajal suureks kohtvõrguks (inglise keeli Local Area Network), tavaliselt on selle kogunemise eesmärgiks mängida mitmikmänge.

Lavastus tekitab vastakaid arvamusi

«#digitalhatsgame» on produtsent Kliimani sõnul üsnagi poliitiline lavastus häkkeritest, kes üritavad maailma toimimist muuta. Lavastuse autoriks on Iraagis sündinud, kuid praeguseks umbes 10 aastat Soomes eksiilis elanud kirjanik Hassan Blasim, kes on toonud lavastusse sisse ka aktuaalset pagulastemaatikat.

Soomes on lavastus produtsendi teada juba üsnagi vastakaid arvamusi tekitanud.

«Ootame põnevusega, kuidas siinne publik selle vastu võtab,» lisas ta. «Eriti tore oleks, kui teatrisse jõuaksid ka Tartu oma «Silicon Valley» häkkerid ja Tartus elavad soomlased. Telakka Teater oli Edward von Lõnguse töö üle väga rõõmus, pani selle oma teatri fuajee seinale ülesse. Trupp lubas Tartusse jõudes kindlasti ringi jalutada ja tänavakunsti vaadata.»

Tartu Uues Teatris on lavastuse «#digitalhatsgame» etendused 7.,  8. ja 9. aprillil.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles