Kahjumis Tasku vahetab luksuse igapäevase vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtute raamatupidamiskeskus otsustas üürida endale uued ruumid reformierakondlase Neinar Seli firmale kuuluvas Tartu Tasku keskuses.
Kohtute raamatupidamiskeskus otsustas üürida endale uued ruumid reformierakondlase Neinar Seli firmale kuuluvas Tartu Tasku keskuses. Foto: Margus Ansu / Postimees

Äsja teist sünnipäeva tähistanud Tasku keskus jäi mullu ligi 16 miljoniga kahjumisse. Miinust on oodata tänavugi, kuid ülejärgmisel aastal loodab keskus kasumisse jõuda tänu luksuse asendamisele igapäevasega. 


«Kahjum motiveerib järjest rohkem pingutama,» lausus Tasku omanik, suurettevõtja Neinar Seli ja lisas: «Mingit katastroofi pole, paljud äriplaanid tehaksegi arvestusega, et esimesed kolm aastat on miinuses.» Siiski tunnistas Seli, et Taskuga oli esialgu plaan kohe kasumisse jõuda.   

Raske aasta

Tasku juhi Eveli Opmanni selgitusel on 15,7-miljonilise kahjumi taga mitmeid põhjuseid, sealhulgas ebasoodne majandusseis, üürihindade langus, osa üürnike vahetumine ning oodatust suuremad intressimaksed pankadele, mis tulenesid kõrgest Euribori tasemest aasta esimesel poolel.

Tasku omanik Seli lisas, et suur möödapanek sai tehtud ka päris alguses Tasku kontseptsiooni kavandamisel, kui ta väliskonsultantide nõuandeid järgides otsustas igapäevase ostukeskuse asemel avada pigem eksklusiivsuse ja kvaliteetkaubamärkidega poodlemispaiga.  

«Üritasime mööda minna loogikast, et vaja on kohti, mida inimene iga päev külastab, ja see oli viga,» nentis Seli. «Eksklusiivsuse tagaajamine ei sobi ilmselgelt praegusesse majandussituatsiooni.»

Vigade parandus

2010. aasta on Opmanni kinnitusel vigade parandamise aasta. Üks mahukamaid ümberkorraldusi – toidupoe avamine Taskus – on juba tehtud. Samuti on keskusesse juurde tulnud rohkem iga päev vajalike teenuste pakkujaid, näiteks apteek ning lillepood.

Edaspidigi on Opmanni sõnul plaanis Taskut ümber kujundada selliselt, et osa suuremaid ruume jagatakse väiksemateks üüripindadeks. «Nii saame kaubavalikut mitmekesistada,» selgitas ta.

Esmased ümberkorraldused on end Opmanni sõnul juba praegu ära tasunud. Näiteks möödunud aasta suvega võrreldes on Tasku külastatavus kasvanud tänavu kaks korda. Siiski kasumit pole ka tänavu Opmanni sõnul veel loota, sest keskus tegi muudatusi alles poole aasta pealt ning need hakkavad ära tasuma tuleval aastal.  

Seli avaldas lootust, et Tasku kõige suurem sügavik jääbki möödunud aastasse ning praeguseks on see ületatud. «Ptüi, ptüi, ptüi, oleks see nii,» lootis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles