Jõgeva kesklinna ilmuvad lume- ja tulekujud

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpurikafestival.
Jääpurikafestival. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Laupäeval peetakse Eestimaa külmapealinnaks kutsutaval Jõgeval taas jääpurikafestivali. Kesklinna parki ja kultuurikeskuse ümbrusse püstitatakse lume-ja tuleskulptuurid.

Jääpurikafestival on linna traditsiooniline sündmus, kuid lume-ja tuleskulptuure meisterdatakse tänavu esmakordselt. Atraktiivsete kunstiteoste loomisel saavad kaasa lüüa kõik soovijad.

Ettevalmistused loometööks algasid juba esmaspäeval, kinnitas festivali korraldava MTÜ Miinus 43,5 eestvedaja Raul Taul. Nii valmivad ideekavandid, mille põhjal neljapäeval ja  reedel kujusid meisterdatakse. Skulptuuride loomisel on lubanud loomingulised võimed ja kätteosavuse proovile panna rohkesti lapsi ja noori. «Mõistagi võivad loomeprotessis kaasa lüüa kõik teisedki, kel soovi ja tahtmist ennast kunstis väljendada.»

Loomeprotess kulgeb kogenud juhendajate juuresolekul. Lumekujude tegemiseks jagab nõandeid Henry Timusk, kes kuulus Ameerika Ühendriikides Colorado osariigis peetud   lumeskulptuuride meistedamise rahvusvahelises võistluses pronksmedaliga tunnustatud Eesti võistkonda. Kohale on oodata tuleskulptuuride asjatundliku spetsialisti Kalev Järvikut. Lumeskulptuurid avatakse laupäeval ja sama päeva õhtupoolikul pannakse leegitsema ka tuleskulptuurid.

Iga jääpurikafestivali eel on arutlusaineks, kas viiakse läbi võistlus nende valamises või sulatamises. Tuginedes ilmastikuprognoosidele peab Raul Taul reaalsemaks variandiks sulatamisvõistlust.

Festivalisündmusi jagub ka Jõgeva valda. Nii peetakse laupäeval Laiuse mäel kelgushow, kus võib näidata oma sõiduoskust ja osavust, mistahes talvisel isevalmistatud liiklusvahendil. «Mullu tehti kelgusõitu koguni külmkapiga,» lausus Taul.

Festival «Jääpurikas 2013» on pühendatud kümne aasta möödumisele selle sajandi Eesti külmarekordi (-36,7) mõõtmisest Jõgeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles