Tiina Toming: mida peaks teadma reisil vajamineva arstiabi kohta?

, Tervisekassa Euroopa Liidu teenuste juht
Copy
Pühapäeval, 31. märtsil alustas Finnair regulaarlendudega Tartu ja Helsingi lennujaama vahel. Esimesed lennureisijad võttis vastu muusika ja rahvatantsijad. Saabujaid tervitas Tartu linnapea ja kultuuripealinna delegatsioon.
Pühapäeval, 31. märtsil alustas Finnair regulaarlendudega Tartu ja Helsingi lennujaama vahel. Esimesed lennureisijad võttis vastu muusika ja rahvatantsijad. Saabujaid tervitas Tartu linnapea ja kultuuripealinna delegatsioon. Foto: Kristjan Teedema

Puhkusele minnes tasub kaasa võtta Euroopa ravikindlustuskaart, mille ettenäitamisel osutatakse Eesti ravikindlustatutele Euroopa Liidus ja lisaks ka Ühendkuningriigis, Liechtensteinis, Norras, Islandil ja Šveitsis vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel nendes riikides elavate kindlustatud inimestega. Selleks peab olemas kaasas Euroopa ravikindlustuskaart, mida saab taotleda Tervisekassast ning mille saab kätte hiljemalt 10 päeva jooksul avalduse esitamisest.

Enne reisile minemist tuleks kontrollida ka ravikindlustuse kehtivust, sest Euroopa ravikindlustuskaarti või selle asendussertifikaati ei tohi kasutada, kui inimesel puudub ravikindlustus.Kehtivust kontrollida terviseportaalis, riigiportaalis eesti.ee, saates digiallkirjastatud päringu info@tervisekassa.ee või helistades Tervisekassa infotelefonile 669 6630.

Kui reis algab enne ravikindlustuskaardi kättesaamist või kui tekib ootamatu vajadus arstiabi järele, kuid Euroopa ravikindlustuskaarti ei ole kaasas, saab Tervisekassast tellida asendussertifikaat. Näiteks riigiportaalist tellitud sertifikaat saadetakse riigiportaali postkasti. E-kirja või telefoni teel tellitud asendussertifikaadi saab vastavalt tellija soovile kätte e-kirja või posti teel.

Euroopa ravikindlustus ei kata kõiki kulutusi, mis võivad vajamineva arstiabiga kaasneda. Eri riikides on vajamineva arstiabi saamiseks erinevad tingimused ja võimalused, sealhulgas ka omavastutustasud ning patsiendil tuleb maksta omavastutustasusid (visiiditasu, voodipäevatasu, ravimite omaosalustasu, tõlkekulud jne) asukohamaa hinnakirja alusel, mis võivad aga ulatuda kümnetesse tuhandetesse eurodesse. Lisaks ei kata Euroopa ravikindlustuskaart riikidevahelist transpordikulu ega eraarsti juures tehtud kulutusi.

Seetõttu soovitame ka Euroopas reisides sõlmida erakindlustusfirmas meditsiiniabi kaitsega reisikindlustuslepingu. Sõltuvalt kindlustusleppest katab erakindlustus üldjuhul ka need kulud, mida Tervisekassa ei kata.

Reisides väljaspool Euroopa Liitu tuleks kindlasti sõlmida erakindlustusfirmas meditsiiniabi kaitsega reisikindlustusleping, mis sõltuvalt kindlustustingimustest kompenseerib patsiendi tehtud kulutused vajaminevale arstiabile.

Tiina Toming, Tervisekassa Euroopa Liidu teenuste juht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles