Aasta külaks saanud Äksi tervitab Tartumaad videoga, mis valmis neljandaks advendiks

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Koorilaul on tunnustus sellest, et Äksis elavad inimesed, kes panevad küla südame ühes rütmis tuksuma.
Koorilaul on tunnustus sellest, et Äksis elavad inimesed, kes panevad küla südame ühes rütmis tuksuma. Foto: Erakogu foto

Neljanda advendi hommikul esitles Tartumaa aasta külaks tituleeritud Äksi kogukond muusikavideot «Äksi võlumaa», mis loodud laulu «Talve võlumaa» viisile, aga esitatud täiesti uute sõnadega.

Videos laulab ja näitab ennast Äksi segakoor dirigendi Ülle Sakariase juhendusel. Sõnade autor on Äksi elanik Karina Reinmann.

Kaamerat hoiavad kogukonna juht Katrin Sisask ja kohalik elanik Mati Kont. Lisaks koorile näeb videos möllamas ja kelgutamas Äksi lapsi ning kepikõndi tegemas vanemaid prouasid.

Algul spontaanne idee

Video sünni taga on lugu, mis tõestab, et esialgu hullumeelsena näivad ideed võivad paljude inimeste ühise pingutuse ja entusiasmi toel ikkagi teoks saada.

 24. novembril Tartu loodusmajas teatavaks saanud uudis, et Tartumaa aasta küla on Äksi alevik, tõi selle elanikele palju rõõmu ning andis innustust ja tahet veel rohkem midagi koos teha.

Tiitli saamist tähistati juba samal õhtul vaid kahetunnise etteteatamise peale rõõmsa kohtumisega Kivipargis, kuna Äksis seltsimaja ei ole ja paljud aleviku sündmused leiavadki aset just pargis ilmast olenemata.

Too õhtu oli külm ja Kivipark mattunud paksu lume alla. See ei seganud aga kedagi rõõmus olemast. Järgmisel päeval, mil peeti Äksi aleviku sünnipäeva auks stiilipidu, mainis Äksi aleviku kogukonna juhatuse liige Eve Tammet, et Tartumaa aasta küla võiks ju filmida jõulutervituseks midagi.

Äksis on tavaks, et kui keegi ideega lagedale tuleb, asutakse seda edasi arendama. Kogukonna juhi Katrin Sisaski sõnul ei ole need edasiarendused mingid lihtsamat sorti arendused, kuna fantaasiat inimestel jätkub ja ideed on hullumeelsed. Lõpuks jõuti üksmeelele, et jõulutervituseks tuleks luua laul ja selle esitus hoogsasse videosse jäädvustada. «Ühe külakogukonna jaoks ju täiesti tavaline asi, mis ära teha, eks ju?!» ütles Katrin Sisask.

Juba kaks päeva hiljem maandusid ta kirjakasti Karina Reinmanni loodud laulusõnad.

Ettehoiatamata kooriproovikülastus

Järgmisel hommikul suundusid Katrin Sisask ja Maarja Vaher, kes on samuti kogukonna aktiivne liige, Äksi segakoori kooriproovi. Lauljatele jagati need sõnad laiali ning teatati, et nooti küll kahjuks ei ole, aga kõik ju teavad laulu «Talve võlumaa» ja just sel viisil tulebki neid sõnu laulda.

Koorile tegi uus ja ootamatu olukord heameelt. Oli kuulda, kuidas keegi juba ümiseb viisikest. Sõnades tehti paar muudatust ja juba alustati klaveri saatel esimest kokkulaulmist.

Äksi segakoor on tegutsenud 63 aastat. Koori nimekirjas on 20 liiget. Paraku on koor vaevelnud aastaid probleemi ees, et meeslauljaid napib ja noori lauljaid ka eriti juurde ei tule – nad oleksid väga oodatud.

Hoolimata kõigest jätkab dirigent Ülle Sakarias vapralt koori juhendamist, sest need, kes tahavad laulda, peavad laulda saama.

Äksi lapsed Kivipargis.
Äksi lapsed Kivipargis. Foto: Katrin Sisask

Filmimine oli lõbus, lapsed möllasid paksus lumes, kelgutasid ja tundsid rõõmu talvest. Sooja saamiseks pakkus Äksi aleviku kogukond lastele ning vanematele kuuma teed ja piparkooke. Videosse pääsesid ka kaks Äksis teada-tuntud vanemaealist prouat, kes iga päev kergliiklusteel pikemaid jalutuskäike teevad.

Filmimisse ja montaaži kaasati Äksi elanik Mati Kont, kes rõõmuga oma panuse andis. Aga loomulikult ei õnnestunud laulu heli ja pildi salvestus kõik ühe päeva ja ühe nädalavahetusega.

Filmi osalema kutsuti kõiki Äksi lapsi, aga paljud olid haiged. Nii haarati võtetele ka üks poolvõõras laps, kes oli ema ja koeraga teel poodi.
Filmi osalema kutsuti kõiki Äksi lapsi, aga paljud olid haiged. Nii haarati võtetele ka üks poolvõõras laps, kes oli ema ja koeraga teel poodi. Foto: Katrin Sisask

«Ma usun, et üks Äksile Tartumaa aasta küla tiitli toonud põhjus on meie võime ja soov kaasata kogukonna ettevõtmistesse võimalikult palju kohalikke inimesi ja teha teoks võimalikult palju häid mõtteid,» lausus Katrin Sisask seda lugu tagantjärele meenutades. «Kõigil kogukonna liikmetel on ju oskusi ja teadmisi, mida saab kasutada, kui inimesi tunda ja nende oskustest lugu pidada. Sel viisil saavad paljud osa sellest rõõmu ja turvalisust pakkuvast tundest, mida on võimatu sõnadesse panna. Meil Äksis on vedanud, sest Äksi elab, sest siin on inimesed, kes panevad meie küla südame ühes rütmis tuksuma.»

Ja nüüd kelgumäelt alla!
Ja nüüd kelgumäelt alla! Foto: Katrin Sisask
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles