Isabel Mari Jezierska: ränt ülikoolilinna raamatukogu kohvikust

, TÜ poliitika ja valitsemise magistrant
Copy
Isabel Mari Jezierska
Isabel Mari Jezierska Foto: Eero Vabamägi

Miks on Tartu ülikooli raamatukogu kohvik nii kallis? Miks ei ole Tartu ülikoolil korralikku sööklat, nagu on Saksamaa ülikoolidel? Või miks ei ole Tartu ülikooli kohviku hinnad palju odavamad teiste söögikohtadega võrreldes, nagu on Inglismaal ülikoolilinnades?

Tegelikult on TÜ raamatukogu Gaudeamuse hinnad teiste kohvikute ja restoranide hindadega võrreldes isegi kallimad. Gaudeamuses maksab halb odava masina must kohv (ei ole fairtrade) kaks eurot. Karlova kohvikus, kus saab maailmatasemel käsitöökohvi, on must kohv vaid veidikene kallim. Gaudeamuses maksab väike saiake kaks eurot. Kohvipausis maksavad palju maitsvamad saiad euro-pooleteise ringis. Gaudeamuses maksab päevapraad kuus eurot (jah, nad on hindu tõstnud!), Cafe Truffes saab aga sama raha palju maitsvama prae ja isegi Kampuse peakoka nurgas saab vaid euro võrra kallimalt restoranitasemel päevaprae.

Gaudeamuse kohviku sihtrühm pole raamatukogu põhikülastajad, kelleks on tudengid. Kohvik sarnaneb pigem teiste kesklinna kohvikutega kus käivad suurema sissetulekuga inimesed ja kuhu tudengid lõunatama ei kipu. Gaudeamust juhitakse kui igat teist kohvikuäri – see on avatud vaid siis, kui see on kasumlik. Seega õhtuti, kui paljud tudengid veel õpivad raamatukogus, on see kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles