Autosõit piiri taga – kuidas tagada turvaline ja meeldiv reis?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Pole teist sõiduvahendit, mis pakuks sama palju vabadust kui auto. Saad täpselt valida, kuhu minna ning millal minna. Piiri taga sõiduks on aga vaja pisut rohkem ette valmistuda, kui sarnaseks reisiks kodumaal.

 

Dokumendid korda!

Enne kui üldse kuskile liikuda, on vaja korda ajada kõik vajalikud dokumendid. Esmalt enda isiklikud paberid. Euroopa Liidu riikides piisab reeglina Eesti juhiloast. Teistes riikides võib ka tavaline juhiluba olla piisav, ent seaduse järgi on vajalik rahvusvaheline juhiluba. Jah, paljud reisilised saavad öelda, et neil piisas vaid Eesti plastikkaardist! Ja on reisilisi, kellele rendifirma keeldus vaid Eesti juhiluba ette näidates autot rentimast või kellel tekkis probleeme kohalike võimuesindajatega.

Enda dokumentide juurest auto dokumentide juurde edasi minnes, mida on sul vaja näidata juhul, kui politsei su kinni peab või mida on vaja näidata piirivalvuritele? Dokumendid, mis tõestavad luba auto kasutamiseks või omanikustaatust, on kindlasti vajalikud!

Ära unusta kindlustust!

Muidugi me keegi ei taha ega plaani õnnetusse sattumist, ent hea on selleks ette valmistuda. Reisikindlustust valides võta variant, mis kataks ka avariiga kaasnevaid kulusid – sulle, autole aga ka kolmandale isikule. Ilma kindlustuseta võivad kulud sedavõrd suureks kerkida, et täielikuks tasumiseks on vajalik järelmaks! Ning muide, kui sul on krediitkaart, vaata kas ja mis on kindlustatud puhtalt kaarti kasutades.

Seaduse mittetundmine ei vabasta seaduse täitmisest

Kui sa loodad liiklusrikkumisest pääseda vabandusega, et oled turist, tasub uuesti mõelda. Muidugi ei jõua keegi tervet liiklusseadust läbi lugeda, ent oluline on teada põhilisi asju. Mis on levinud piirkiirus asulates, maanteedel ning kiirteedel? Kas parempööre punase tulega on lubatud või ei? Kellel on eesõigus ringteedel? Millised on levinud liiklusmärgid ning mida need tähendavad?

Arvesta ka sellega, et sõitmine võib sind väsitada palju rohkem, kui tavaliselt. Seadused, ümbrus, sõidukultuur – kõik need on sinu jaoks võõrad ning seetõttu nõuab ka meie ajult rohkem.

Saa oma sõidukiga tuttavaks

Jah, auto bränd võib olla sulle tuttav, ent võõras mudelis ei ole kõik nupud, kangid jne alati samas kohas. Seega, enne kui suundud rännuteedele, võta aeg maha ja saa autoga tuttavaks. Kontrolli üle, kust ja kuidas töötavad suunatuled, kaugtuled, udutuled ning kojameeste aktiveerimine. Pane enda jaoks paika iste, küljepeeglid ja tahavaatepeeglid.

Eriti oluline on see siis, kui külastad riiki, kus liiklus on vastassuunas! Kuigi suurem osa maailmast on parempoolse liiklusega, on ka neid, kus sõidetakse meie jaoks „valel“ pool teed. Sellised sihtkohariigid on näiteks: India, Suurbritannia, Iirimaa, Jaapan, Austraalia, Keenia ning Uus-Meremaa.

Anna endale aega

Sõitmise muudab lihtsamaks selline lihtne asi, nagu sobivas suuruses auto – kui sa oled harjunud sõitma väikeste sõiduautodega, siis riigis, kus on levinud suuremad maasturid, proovi ikkagi soetada endale tuttavama suurusega sõiduk. Või, anna endale lisaaega suurema masinaga harjumiseks. Rendiauto võtmisel kaalu automaatkäigukastiga auto valimist. See lihtsustab oluliselt liikluses orienteerumist, kui sa ei pea mõtlema käiguvahetusele.

Jälgi ka oma sõidustiili ning tee vajadusel muutusi. Võta rahulikumalt ja anna endale rohkem aega, et harjuda uue sõidukeskkonnaga. Olukorras, kus kõike on liiga palju, ära pelga teha puhkepausi või lasta autorodul endast mööduda. Kindlasti ei tohiks sõita siis, kui sa oled väsinud. Võõras keskkonnas võib see lõppeda äärmiselt kehvasti! Seetõttu ära planeeri ka liiga pikki sõidupäevi. Kui tunned, et jaksad, võid alati sõidupäeva pikemaks teha, ent planeeri puhkepeatused sõidupäeva juba sisse!

Mõtle ette!

Viimasena mõtleme sellele, mida võõras riigis kõige rohkem pelgame? Väga paljude jaoks on see eksimine! Ent ka seda saab vältida. Esiteks, lae enda telefoni või tahvelarvutisse alla vajalikud kaardid ja GPS juhised. Ideaalis vali variandid, mis töötavad ka ilma internetiühenduseta, sest see ei ole alati saadaval. Ja teiseks, igaks juhuks, on suurepärane mõte hoida sõidukis klassikalist paberkaarti, mida müüakse endiselt kõikides suuremates bensiinijaamades.

Copy
Tagasi üles