Tartu ülikooli raamatukogu maja tähistab 40. sünnipäeva

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli raamatukogu maja valmis 1982. aastal, Neli aastat tagasi käis hoones ulatuslik remont.
Tartu ülikooli raamatukogu maja valmis 1982. aastal, Neli aastat tagasi käis hoones ulatuslik remont. Foto: Margus Ansu

Täna, 22. veebruaril saab ülikooli raamatukogu hoone W. Struve tänaval 40-aastaseks. 1982. aastal avati pidulikult arhitektide Kalju Valdre ja Mart Kallingu projekteeritud uusfunktsionalistlikus stiilis ehitis, mis sai kohe Tartu ülikooli tudengite lemmikõppimiskohaks.

Kuigi raamatukogu ruumid läbisid nelja aasta eest põhjaliku renoveerimise, on maja sisekujundus endiselt tuttav ka neile, kes siin neli aastakümmet tagasi õppimas käisid. «Avarad lugemissaalid olid tollal ju midagi enneolematut,» rääkis raamatukogu direktor Krista Aru. «Tulla siia, võtta riiulitelt vajalikud õpikud ning asuda samas ruumis laua taga õppima – midagi paremat ei osanud noor inimene tollal tahtagi!»

Raamatukogu üheks omamoodi sümboliks, mida mäletavad kõik raamatukogu külastajad, on kujunenud fuajees asuv lühter. Lisaks sellele on hoone avamisajast säilinud ka kõikide kolmanda korruse lugemissaalide seinu katvad pruunid puitpaneelid ning hoone katusel on endiselt 500 klaaskuplit.

Tänapäeval, kui väga palju tööd saab arvutiga ära teha, on tudengeid võrreldes neljakümne aasta taguse ajaga laudade taga õppimas küll vähem, kuid Aru usub, et kindel roll on raamatukogul kui oma mõjusfääriga keskkonnal ka praegu. «Näeme endiselt, et raamatukogu on koht, kus saadakse kokku – tudengid ja gümnaasiumiõpilased, et teha rühmatööd, õppejõud ja üliõpilased, et arutada eksami- või lõputööde üle,» tõdes ta. «Raamatukogus ollakse üksinda ja paarikaupa. Siin õpitakse, aga ka loetakse ajalehti ja ajakirju, külastatakse näitusi ning kuulatakse oopereid. Meie maja on ju kõigile avatud, igaüks on siin teretulnud.»

Piduliku päeva puhul peab ülikooli rektoraat oma tänase koosoleku raamatukogus.

Kõigile külastajatele avatakse raamatukogu teise korruse suures saalis fotosein, mille taustal saab igaüks pilti teha. Lisaks saab fotoseina teisel küljel oleva soovide puu külge jätta soove nii tänase tähtpäeva kui raamatukogu 220. sünnipäeva puhul. Väiksemaid üllatusi jagub raamatukogus maja sünnipäeva puhul teisigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles