Reovee seire viimased andmed kinnitavad, et Põhja-Eestist liigub viirus mööda Eestit laiali (10)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli professor Tanel Tenson tehnoloogiainstituudi laboris.
Tartu Ülikooli professor Tanel Tenson tehnoloogiainstituudi laboris. Foto: Sille Annuk

Tartu Postimees kirjutas täna, et reovee analüüsil põhinev koroonaviiruse eelhoiatuse seiresüsteem on näidanud viiruse levikut Tartus juba varemgi, kui viiruseosakesi leiti Tartu vangla reoveest. Selle nädala alguses võeti üle Eesti järgmised reoveeproovid, mille tulemused said selgeks täna.

Reovee seireuuringut juhib Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson, kes teatas, et reovee seire kõige viimased andmed on hästi kooskõlas muude nakatumist iseloomustavate arvudega Eestis.

«Näeme, et nakkus on endiselt kõige enam levinud Harjumaal ja Ida-Virumaal ja paraku hakkab see sealt mööda Eestit laiali liikuma.»

Mis Tartu nakkuse leviku ulatusse puutub, siis siin on seda Tensoni sõnul raskem analüüsida, kuna siia haiglasse tuuakse koroonapatsiente ravile ka mujalt Eestist.

Kokkuvõtteks: reovee viimaste seireandmete järgi on nakkus oodatavalt tuvastatav, aga väga järsku tõusu ei ole sel nädalal näha.

Reoveeproove võetakse kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades, samuti suuremates rahvusvahelistes ühenduspunktides, näiteks Tallinna lennujaamas, sadamas ja piiripunktides.

Kokku on üle Eesti 20 regulaarset ja 28 pistelist proovivõtukohta.

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Reoveeproovide koroonaviiruse jälgede analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles