Tartu külastajate arv kasvas mullu jõudsalt

BNS
Copy
Tartu Raekoja plats.
Tartu Raekoja plats. Foto: Margus Ansu

Tartu linna külastas eelmisel aastal 321 245 turisti, mida on 6,4 protsendi võrra enam kui 2018. aastal.

Seega on Tartus majutatud turistide ning ööbimiste koguarv alates 2015. aastast stabiilselt kasvanud. Eesti keskmine külastajate arvu kasvuprotsent oli mullu 5,5 protsenti.

Tartu külastaja profiil on pisut enam kaldu siseturisti poole, aga enam-vähem võrdne kasv toimus siiski nii välis- kui sisekülastaja segmendis – vastavalt 6,8 protsenti ja 6 protsenti.

Lisaks eestlastele oli kõige enam majutujaid – 41 523 – Soomest. Lätist oli mullu külastajaid 26 300, Venemaalt 13 956, Saksamaalt 12 708 ja Leedust 7621. Kuigi Tartut külastavate välisturistide hulgas on endiselt kõige enam soomlasi, siis protsentuaalselt kasvas eelmisel aastal kõige enam ehk 25,7 protsenti Rootsi turistide arv. 

Rootsi turistide arv kasvas eelmisel aastal märkimisväärselt lisaks Tartule ka teistes Eesti paikades. Seda seostatakse rootslaste kasvava «lennuhäbiga», mistõttu keskkonnasõbralikkust silmas pidades eelistatakse liikuda maad mööda.

Siiski jääb suurest kasvust hoolimata Rootsist pärit Tartu külastajate arv siiski välisturistide esiviisikust välja, olles samas suurusjärgus külalistega Prantsusmaalt, Hollandist ja Ühendkuningriigist.

«Kõige enam teeb heameelt see, et lisaks turistide arvu püsivale kasvule oleme viimase viie aastaga suutnud kasvatada Tartu osakaalu ka kogu Eestit külastavate turistide lõikes. Kui 2015. aastal oli see vaid 6 protsenti riiki külastavatest turistidest, siis eelmise aasta lõpuks oli osakaal kasvanud juba 8,5 protsendi peale,» sõnas Tartu linna turundusjuht Helen Kalberg.

Esmaspäeval teatas statistikaamet, et 2019. aastal peatus Eesti majutusettevõtetes 3,8 miljonit turisti ehk ligikaudu viis protsenti enam kui tunamullu. Neist enam kui pool ehk 59 protsenti oli välisturiste, siseturiste 41 protsenti. Kokku veetsid turistid mullu majutusasutustes 7 miljonit ööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles