ERMi kogudesse jõudsid lood viimase sajandi sünnipäevatoitudest

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased kostitavad sünnipäevale tulnud külalisi tihtipeale kringliga.
Eestlased kostitavad sünnipäevale tulnud külalisi tihtipeale kringliga. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Rahva Muuseum ja maaeluministeerium selgitasid sel nädalal välja möödunud aasta septembrist detsembrini kestnud kogumisvõistluse «Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna» võitjad.

«Peolaua lugude kogumine kuulutati välja Eesti toidu kuu raames eelmisel aastal, mis oli pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Saadetud lugusid säilitatakse nüüd ERMi kogudes ning see on kingitus 100 aastaseks saanud Eestile. Nii saavad ka tulevased põlved näha, kuidas ja milliste roogadega tavatseti peolaudu katta,» sõnas maaeluministeeriumi ekspordi ja turuarenduse büroo juhataja Kadi Raudsepp.

«Detsembris lõppenud võistlusele laekus väga mitmekesist materjali: nii lugusid, pilte kui ka retsepte. Need andsid hea ülevaate kodustest toidutraditsioonidest sajandi alguskümnenditest tänapäevani,» ütles võistluse üks korraldajatest, ERMi teadur Anu Kannike.

Kaastöid tuli nii kodu- kui ka väliseestlastelt, väga hea täiendus olid arvukad peolaudade fotod, mida seni muuseumi kogudes nappis.

Eriti sisukate kaastööde eest pälvisid ERMi auhinnad Helbe Liin, Anne Urbel ja Mailis Sütiste-Gnannt. Tasuta muuseumikülastuse võitsid Epp Remmel ja Tõnis Asson.

ERM ja maaeluministeerium tänavad kõiki võistlusel osalenuid. Kuna tulevikus on ERMil plaanis koostada ka sünnipäevalugusid ja -roogasid käsitlev näitus, ootab muuseum meenutusi ning fotosid sünnipäevade tähistamisest ka edaspidi aadressil anu.kannike@erm.ee.  

Sünnipäevalugude kogumisvõistluse läbiviimist toetas Euroopa regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles