Mükoloogiaühing valis soomustindiku 2019. aasta seeneks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomustindik.
Soomustindik. Foto: Külli Kalamees

Eesti mükoloogiaühing valis 2019. aasta seeneks soomustindiku (Coprinus comatus). Need seened kasvavad tihti suurte kogumikena toitaineterikkal mullal haljasaladel, rohustutes, aedades ja jäätmaadel.

«Soomustindiku kübar on noorelt valge piklikmunaja kujuga ja kaetud vatjate pruunikate soomustega. Vananedes kübar avaneb kellukakujuliselt ja eoslehekesed muutuvad tintjasmustaks,» kirjeldas aasta seent Eesti mükoloogiaühingu esimees Külli Kalamees.

Noorena, valgete eoslehekestega on soomustindik väga hea söögiseen ja söödav kupatamata, kuid rikneb väga kiiresti, tundidega, ja sellest annavad märku tumenenud eoslehekesed. «Soomustindik kogub endasse raskemetalle, seega ei tohiks neid korjata tööstuspiirkondadest ja suurte teede äärest,» lisas ta.

Soomustindikute kõrval kasvab Eestis ka teisi tindikuid, sagedasemad on pruunikashalli voldilise kübaraga voldiline tindik, helkivate ebemetega sätendav tindik ja pisike seltsiv tindik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles