Õhinas Upsijad lähevad peole

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatantsurühm Upsijad kannab täna algaval Europeade’il linaseid arhailises stiilis rõivaid, mis on pärit triibuseelikute eelsest ajast, vööl on neil Äksi kihelkonna vööd. Eilse proovi esitantsija pildil on Eve Kangur. Rühma juhendaja Tarmo Lillo on vasakult teine.
Rahvatantsurühm Upsijad kannab täna algaval Europeade’il linaseid arhailises stiilis rõivaid, mis on pärit triibuseelikute eelsest ajast, vööl on neil Äksi kihelkonna vööd. Eilse proovi esitantsija pildil on Eve Kangur. Rühma juhendaja Tarmo Lillo on vasakult teine. Foto: Sille Annuk

Tartu tantsurühm Upsijad harjutas eile puude vilus soojenduseks jooksupolkat, et olla valmis Euroopa suureks rahvakultuurifestivaliks, mis täna Tartus algab. Sõna «upsijad» tähendabki murdes karglejaid ja hüplejaid.

Proov tuli välja hästi – upsijatel on jalad kerged ja hüpped kõrged. Jooksupolka, kaerajaan, «Oige ja vasemba» ning veel hulk tantse ja ringmänge on selged une pealt. Suur osa tantsijaist on rahvatantsuga tegelnud 1980. aastatest alates, teiste seas juhendaja Tarmo Lillo.

Kuuest paarist (Tarmo Lillo sõnul: kui väga vaja, siis ka kaheksast paarist) koosnev Up­si­jad on üks 138 rahvatantsu ja -kultuuri viljelevast rühmast, kes esineb tänavuse suve suursündmusel «Europeade 2011» Tartus ja Tartumaal.

Upsijad noogutavad, et jah – neli päeva tantsimist on ees, ja armu ei ole. Seda öeldes on nad siiralt õnnelike nägudega ja suurt õhinat täis. Tantsida tuleb nii ava- kui lõppkontserdil ning tänavakontsertidel Küüni tänava laval ja Pirogovi platsil.

Reedel on festivali maapäev ehk Pisieuropeade. Siis viiakse rahvakunst paljudele inimestele üle Eesti lausa koduõue kätte. Upsijad võtavad sel päeval vastu ühe Küprose rühma ning korraldavad koos nendega folklooriõhtu Tarmo Lillo maakodus Mäksa vallas Äärekopli talus, kuhu on oodatud kogu ümberkaudne rahvas.

Küsimuse peale, kuidas see hüplemine ja karglemine Up­si­jaid küll ära ei tüüta, vastab tantsija Terje Sõrmus, et rahvatants tekitab kergesti sõltuvust ja rühmast kujuneb otsekui teine perekond. Perest eema­le hoida või sealt välja astuda pole aga lihtsalt võimalik.
 

kas teate?

Tantsiv Tartu
• Täna kell 20 Tartu raeplatsil Eesti tervitusõhtu külalistele.
• Homme kell 19 «Europeade 2011» avakontsert Tartu laululaval.
• 24. juulil kell 15 algab ülikooli raamatukogu juurest rongkäik, mis juhatab Europeade’i lõppkontserdile Tartu laululaval. Algus kell 19.
• 22.–24. juulini keerlevad Tartus ka hansapäevad.
• 23. juulil kell 17 leiab raeplatsil aset hansapulm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles