Vabaerakond tahab peaministrilt teada, miks töötab valitsus salaja suurärimeeste huvides (4)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sille Annuk / Postimees

Vabaerakonna riigikogu fraktsioon nõuab peaminister Jüri Rataselt aru Tartu lähistele tselluloositehase kavandamisega tegeleva OÜ Est-Fori ja valitsuse varjatud suhete kohta. Selleks andsid saadikud riigikogus peaministrile üle samasisulise arupärimise.

21. märtsil avalikustas rahvusringhäälingu telemagasin «Pealtnägija» järjekordsed faktid valitsuse ja OÜ Est-For Investi pikaajalise koostöö kohta. Kohtumine, kirjavahetus ja kokkulepped toimusid mullu veebruaris. Loost selgus, et tehingutes osalesid kõikide koalitsioonipartnerite ministrid: Urve Palo (SDE), Marko Pomerants (IRL), Mihhail Korb ja Kadri Simson (mõlemad KE). Valitsuse tegevus oli koalitsiooniülene ja koordineeritud.

«Vabaerakonna fraktsiooni saadikud on pärinud aru Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) ja OÜ Est-For Investi kokkulepete kohta keskkonnaministrilt. Pealtnägija saate valguses saame öelda, et vastustes ei oldud parlamendisaadikutega ausad,» ütles arupärimise üle andnud Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni liige Külliki Kübarsepp.

Vabaerakonna fraktsioon soovib peaminister Jüri Rataselt saada vastust küsimustele, milline on tema suhtumine ja teadmine seoses nelja ministri kohtumisega Est-For Investi esindajatega 2017. aasta veebruaris ning miks polnud kohtumisel peaministrit. Saadikud soovivad teada, kuidas valitsus seal fikseeritud soove on täitnud ning millised tegevusplaanid on seatud, millised eelarvevahendeid on selle koostööleppega seonduvalt kulutatud ja kui palju on veel plaanis kulutada.

Veel huvitab saadikuid, miks ei ole selle kohtumise fakti ja seal sündinud kavatsusi siiani avalikustatud ning milline on peaministri hinnang, et nii keskkonnaministeerium kui ka tselluloositehase investorid kasutavad samal ajal sama objekti heaks sama advokaadibürood. Lisaks tahavad saadikud teada, millised on olnud peaministri soovitused keskkonnaministrile peale selle fakti teatavaks tulekut selle aasta veebruaris.

Lisaks muudeti investorite soovide kohaselt RMK kestvuslepingute poliitikat märkimisväärselt. Sellest tulenevalt küsisid saadikud, kas sellisest tegevusest teavitati ka peaministrit ning kas ja milline oli arutelu valitsuskabinetis.

Investorid on välja toonud, et analoogseid kokkuleppeid ja riigipoolseid investeeringuid on investorite kasuks tehtud varemgi. Saadikud soovivad peaministril välja tuua, milliste objektide puhul on tehtud analoogseid leppeid, kui palju need on riigile maksma läinud ning millised on peaministri järeldused ja tegevusplaanid selle juhtumi valguses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles