Hooldekodus läheb elu ehmatavalt kalliks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva haigla hooldekodus elav eakas naine istus läinud kolmapäeval üksi puhketoas ja sirvis värsket Postimeest, mille esiküljel teatas reklaam hinnalangusest kaubanduskeskuses. Hooldekodus aasta algus selles osas nii rõõmsalt ei alga, üle nelja aasta läheb seal elu paraku tükk maad kallimaks.
Elva haigla hooldekodus elav eakas naine istus läinud kolmapäeval üksi puhketoas ja sirvis värsket Postimeest, mille esiküljel teatas reklaam hinnalangusest kaubanduskeskuses. Hooldekodus aasta algus selles osas nii rõõmsalt ei alga, üle nelja aasta läheb seal elu paraku tükk maad kallimaks. Foto: Sille Annuk

Hinnad all, annavad kaubanduskeskused aasta alguses reklaamides teada. Elu kallineb, teatab aga statistikaamet ning sellest pole kuskil, isegi hooldekodus, pääsu. Toit, kütus, ravimid ja mähkmed on kallinenud ning töötajate palka tuleb kuni kümme protsenti suurendada – nii põhjendasid Tartumaa hooldekodude juhatajad hinnatõusu. 

Elva haigla hooldekodu hinnatõus on teistest aga mitu korda suurem: kui seni maksis oma jalal liikuva inimese kuu 595 ja lamavatel hoolealustel 655 eurot, siis 15. jaanuarist on kõigi  kuutasu 765 eurot, lisaks tuleb maksta mähkmete eest. Nii hakkab lamava hoolealuse peale kuus kuluma kuni 897 eurot. 

«Pehmelt öeldes olen jahmunud, hämmingus ja nördinud, selline hinnatõus on mõistusevastane,» ütles Elva elanik Tiina Siilivask, kelle 91-aastane ema on luumurru tõttu lamajana eelmise aasta sügisest männilinna haigla hooldekodus. «Olin väga õnnelik, kui ema sai kodu juurde hooldekodusse. Eeldasin hinnatõusu, sest mõistan, et enamik töötajaid teeb seal tööd hingega ja nende palgad on väiksed. Aga nii suurt hinnatõusu ei osanud ma karta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles