Raamat võtab kokku tähetorni kaks sajandit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tartu tähetorn. Tartu Old Observatory»
«Tartu tähetorn. Tartu Old Observatory» Foto: Repro

Tartu tähetorni kui muuseumi pidulikku avamist Toomel ja kuulsa teadusasutuse 200. aastapäeva tähistamist jääb meenutama soliidselt mahukas, hoole ja armastusega tehtud raamat.


Ajaloolase, Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi teadusdirektori Lea Leppiku koostatud «Tartu tähetorn» on sisult artiklikogumik, mis annab eesti ja inglise keeles ülevaate Tartu tähetorniga seotud õpetlastest, vaatlusriistadest ja teaduslikest töödest.

Juttu on ka selle hoone nüüdsest restaureerimisest ja seadmisest muuseumiks.

Autoriteks on teiste hulgas teadusemehed Jaan Einasto, Tõnu Viik, Jaak Jaaniste ja Tõnu Tuvikene, aga ka museoloog Heivi Pullerits ja teaduse populariseerija Tiiu Sild.

Rohkelt illustratsioone

Tekstidele lisavad silmalist külgetõmmet rohked fotod, joonistused ja dokumentide koopiad.

Raamatu õnnestumisse on oma osa andnud kirjastaja kogemus. Nimelt on pildid ja tekstid Tartumaal Lohkvas Greifis trükkimiseks ette valmistanud Aasta Raamat OÜ, mis tegutseb Indrek Ilometsa juhtimisel Tallinnas.

Indrek Ilomets on muu hulgas autoralli ja muistsete asjade suur huviline. Eks seepärast ole ka Aasta Raamat andnud välja sarja, mis võtab kokku autospordiaastad, ent samuti Tartu Ülikooli ajalugu käsitlevaid teoseid. Nii näiteks on kirjastus üllitanud Tartu Ülikooli rektorite sarja raamatud.

Kirjastuse kogemus

Samuti on Aasta Raamatul soliidsete, esinduslike väljaannete kirjastamise kogemusi. Need on sugenenud selliste kaunite teoste üllitamisel nagu «Tartu ülikool luules» (2009), «Eesti Rahva Muuseumi pildialbum» (2008) ja «Vivat, crescat, floreat alma mater!» (2007).

Need raamatud on kujundanud Eesti Kujundusgraafikute Liidu esimees Kalle Toompere, kellelt on saanud lõpliku ilme ka «Tartu tähetorni» raamat. Nende toimetamisel on aga andnud oma osa Mart Orav, kes on ametis Akadeemia toimetuses.

Nii polegi imestada, et ka nüüdne üllitis on igati õnnestunud.

Raamat
  «Tartu tähetorn. Tartu Old Observatory», koostanud Lea Leppik, kirjastanud Aasta Raamat, 2011, 216 lk.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles