Soome koondise peatreener juhendab Eesti maadlejaid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi juurtega Ahto Raska (vasakul) on Soome vabamaadluskoondise peatreener. Tartus käis ta koos oma kuulsaima õpilase Petra Olliga (paremal). Tartus Kalev/Englase klubis treeniv Kadri Vilba (keskel) sõidab aasta lõpus Soome Raska juurde laagrisse.
Viljandi juurtega Ahto Raska (vasakul) on Soome vabamaadluskoondise peatreener. Tartus käis ta koos oma kuulsaima õpilase Petra Olliga (paremal). Tartus Kalev/Englase klubis treeniv Kadri Vilba (keskel) sõidab aasta lõpus Soome Raska juurde laagrisse. Foto: Risto Mets

Teisipäeva õhtu oli Kalev/Englase klubi maadlejatele tavapärasest märksa erilisem, sest õpetussõnu jagas vabamaadluse Soome meeste ja naiste koondise peatreener. Eestlane, muide. Viljandist pärit Ahto Raska, kes hoiab võimalusel ka Eesti maadlusel silma peal ja treenib näiteks meie parimat naismaadlejat Epp Mäed.

Raska võttis kaasa ka oma kuulsaima õpilase Petra Olli, et tartlased saaksid end tema vastu proovile panna. Olli on kuuekordne noorte Euroopa meister, võitnud ka täiskasvanute maailmameistrivõistlustel hõbeda.

Juhuse tahtel

Kuidas aga sai eestlasest Soome koondise peatreener? «Soome viis juhus,» leidis mees ise. Aastal 2005 - 2006 polnud tal Eestis väljundit. Spordiklubides töötasid pigem soliidsemas eas treenerid, nooremad treenerid suundusid aga kõigile teistele aladele, mis pakkusid natukenegi paremat sissetulekut. Uurides töövõimalusi Soomes, jõudiski ta Kuortane Olympic Training Centre nime kandvasse spordiklubisse.

Aastal 2008 sai temast vabamaadluse naiste ja meeste peatreener ning sellest ajast peale on tema ülesandeks olnud valmistada ette Soome olümpiasportlasi. Rio olümpiamängudel oli väljas kolm tema hoolealust. Ei saa öelda, et hästi oleks läinud, sest medalit ei tulnud, sedastas Raska. Sportlaste kohad jäid pidama kümnenda piirimaile.

Petra Olli oli OM-i eel suurepärases hoos ja kõik pidasid teda favoriidiks. «Lootsin medalit, aga kaotasin teise matši ja kõik oli läbi,» nentis Olli ise. Lootuste purunemine mõjus talle rusuvalt ja ta tunnistas, et mõnda aega ei soovinud ta maadlusega üldse tegeleda. Siis aga asus ta uuesti treenima ja tänavu õnnestus võita Euroopa meistritiitel alla 23-aastaste neidude seas. Aastat ei loe Olli sellest hoolimata kordaläinuks. EMil saadud vigastust tuli hiljem kohendada operatsioonilaual. Alles nüüd on ta vigastusest taastunud ja saab taas treenida.

Raskaga kohtus Olli esmakordselt 2008. aastal ning aasta hiljem alustas ta temaga tõsisemat koostööd. «Praegu on Ahto mu üks ja ainus treener,» lausus ta.

Tarvis hüppelauda

Ahto Raska märkis, et Soome keskuses treenib tegelikult üsna kirev rahvusvaheline seltskond. Lisaks soomlastele ja Epp Mäele treenib ta väga tugevaid Läti tüdrukuid, kuid üks maadlustalent on pärit isegi Uus-Meremaalt. Olümpiatsükkel on alanud, kinnitas Raska.

Vabal ajal käib Raska aeg-ajalt ka Eestis ja hoiab kontakte siinsete maadlejatega. Seda eriti kodulinnas Viljandis. Sel korral jõudis ta ka Tartusse ja kolmapäeval annab ta trenni Tallinnas Korrus 3 klubis. Eesti maadluse taset hindas Raska klubide tasemel heaks. Mureks on aga see, et noortel maadlejatel puudub järgmine aste või hüppelaud, kuhu klubi juurest edasi minna. Et saada tippsportlaseks, peab olema mingi tugevam rühm, kus maadleja saab edasi treenida. «Ainult sealt tulevad tipud,» tõdes ta. Soomes on selline keskus just see, kus töötab tema. Keskuses treenivad ka paljude teiste olümpiaalade sportlased.

Kalev/Englase klubi treener Kristjan Press oli väga rahul, et Soome koondise peatreener nende klubisse külla tuli. Noored olid Raskast ja Ollist vaimustuses ning said juurde nii treeningindu kui häid näpunäiteid maadluseks, leidis ta. Omalt poolt oli tal ka Ollile üht-teist õpetada, nii et taolised kohtumised on reeglina vastastikku kasulikud.

Raska juurde laagrisse tahab Press saata oma andeka õpilase Kadri Vilba, kes on maadlusega tõsisemalt tegelenud alles aasta aega. Selle aja jooksul on ta võitnud Eesti meistritiitli ja tulnud Põhjamaade meistrivõistlustel kolmandaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles