Tartlasedki viivad Eestit laia maailma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansamblis Curly Strings mängivad ja laulavad tartlased Villu Talsi (vasakult) ja Eeva Talsi ning viljandlased Taavet Niller ja Jaan Jaago.
Ansamblis Curly Strings mängivad ja laulavad tartlased Villu Talsi (vasakult) ja Eeva Talsi ning viljandlased Taavet Niller ja Jaan Jaago. Foto: KAMILLA SELINA LEPIK / Sakala

Poolenisti Tartu ja pooleldi Viljandi bänd Curly Strings esitleb praegu kontsertidega Eestis oma kolmandat plaati «Hoolima». Euroopa bluegrass’i esitajate seas mullu esimese auhinna saanud bänd on valitud nende hulka, kes said kultuuriministeeriumilt raha oma mängu ja lauluga välismaal Eesti tutvustamiseks.

Minister Indrek Saar kinnitas juuli lõpus programmi «Eesti kultuur maailmas» teise vooru toetuste saajad. Ligi 50 projekti vahel jaotati seekord 306 000 eurot.

Curly Strings

Curly Stringsi välismaareise korraldab bändi kitarrist Jaan Jaago. Ta ütles, et loomulikult kulub neljakesi koos pillidega reisimisele Kanadas, Jaapanis ja Poolas rohkem kui eraldatud 4000 eurot, aga samas peab ta väga tähtsaks, et riik üleüldse toetusi eraldab, et bänd saaks oma plaane ellu viia. «4000 eurot aitab meid ikkagi väga kõvasti edasi sellel teel,» ütles ta.

Taotluse tegi ansambel nii ammu, et Kanada reis on juba seljataha jäänud. «Käisime Kanada läänerannikul ühel suurel festivalil ja idarannikul olime nädalasel kontserdireisil, kus esitasime eestikeelset muusikat,» ütles Jaago.

Poolas ootab oktoobris ees maailmamuusika mess Womex, kus end näidata on bändile äärmiselt oluline, et rahvusvahelist karjääri edendada. «Enne aasta lõppu ootab meid ees tuur Jaapanisse, kus me esitleme plaati «Hoolima»,» ütles Jaago. «Esitlustuur algas Viljandi folgil. Siin käis ka meie Jaapani agent koos paari kolleegiga.»

Must Kast

Kaugele itta lendab kultuuriministeeriumi toel ka Tartu teater Must Kast, et näidata Pekingis 19. ja 20 augustil neljal etendusel lavastust «Õhupallid».

Musta Kasti tegevjuht Reeli Lonks märkis, et tänu ministeeriumi reisitoetusele 6750 eurot ja Hiina-poolsele lubadusele katta kohapealsed kulud on võimalik etendusi nii kaugel kodunt mängida. «Tegu on Musta Kasti ja «Õhupallide» teise välisreisiga, eelmisel sügisel käisime etendustega festivalil Türgimaal Bursas,» lisas ta.

See tükk on Musta Kasti esimene lavastus iseseisva teatrina Tartus. Lavastaja Kaija M Kalveti sõnul on «Õhupallid» tehtud nõnda, et võiks olla arusaadav ka ilma ühist keelt rääkimata. «Võime minna Hiinasse kindla teadmisega, et sealsed lapsed saavad sellest samamoodi aru nagu türgi või eesti lapsed,» lisas lavastaja.

Tänavu on kultuuriministeerium programmist «Eesti kultuur maailmas» jaganud toetusi kahes voorus. 2018. aasta esimene taotlusvoor kuulutatakse välja tänavu oktoobris.

Toetuste saajaid

Kultuuriministeerium on toetanud tänavu programmist «Eesti kultuur maailmas» kahes voorus taotlusi kogusummas 600 000 eurot, millest osa on tulnud Tartuga seotud kollektiividele.

  • Ansamblile Curly Strings kontserdireisideks Kanadas ja Jaapanis ning osalemiseks Poolas festivalil Womex 4000 eurot.
  • E STuudio noortekoorile kontserdireisiks Austraaliasse 10 000 eurot ja Inglismaale 5000 eurot.
  • Teatrile Must Kast lavastuse «Õhupallid» etendamiseks Hiinas 6750 eurot.
  • Tartu rahvaülikooli džässkoorile kontsertideks USA lääneranniku eesti päevadel Los Angeleses 14 000 eurot.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles