Galerii: Tartu loodusfestivali hakatuseks sai näha nii järvepalli, signaalvähki kui tõhu nahka

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pisut peale kella kahte kärgatas kesklinna pargis kõva pauk. Õnneks polnud tegu isevalmistatud lõhkeseadeldisega, vaid Ahhaa teadusteatri korraldatud kõmakas kuulutas avatuks kolmanda Tartu loodusfestivali.

Festivali korraldajad Karin Pai ja Eva-Liisa Orula rääkisid, et paari aastaga on üritus jõudsalt kasvanud. 2015. aastal oli ühepäevase ürituse programm üsna väike, erilist reklaami ei tehtud ning festivali külastas umbes pooltuhat inimest. Mullu kestis festival juba neli päeva ning osalejaid oli 2000. Tänavu loodetakse seda numbrit tuhande inimese võrra kasvatada.

Loodusfestivali keskmes on linnaloodus, kuna Tartu oma rohkete rohealade ja Emajõega pakub elukohti väga paljudele organismidele. «Tahaks, et inimesed märkaks neid alasid just liigirikaste elupaikadena, mitte pelgalt läbikäigukohtadena erinevate sihtkohtade vahel,» märkis Karin Pai.

Tänavusel festivalil on üle 30 kaaskorraldaja ning kuni laupäevani jagub põnevat tegevust rohkesti. Õpitubades saab ise erinevaid asju meisterdada, kes aga tahab linnaloodusega lähemalt tutvuda, saab osaleda mitmetel matkadel ja retkedel.

Neist ilmselt kõige põnevamaks võib pidada esmakordselt Eestis toimuvat öise uitamise aktsiooni urbannature drift. See tähendab seda, et homme õhtul kell 22 kogunevad asjahuvilised ERMi uue hoone juurde ning sealt hakatakse kulgema mööda hilisõhtust ja öist linna, ilma kindla marsruudi ja eesmärgita. «Nii saab tunnetada linna ja linnaloodust hoopis teise nurga alt ja teisel ajal,» ütles Eva-Liisa Orula.

Noppeid programmist

Neljapäev

7 Linnuvaatlusretk Tamme gümnaasiumi juurest

17.30–20 Talgud Raadi looduskaitsealal

18 ja 20 Loodusfilmide õhtu Tartu loodusmajas

19 Rattamatk «Mõisad linnalooduses» botaanikaaia juurest

22–02 Urbannature Drift ERMi juurest

23 Looduslodja nahkhiireretk Sisevete Saatkonna juurest

Reede

6.30 Linnuvaatlusretk laululava alumisest parklast

14–19 Orienteerumisretk «10 punktiga ökovormi» 

15 Ekskursioon «Ajalugu botaanikaaias ja botaanikaaed ajaloos» 

20 Kontsert: duo SILD botaanikaaias

22.30–00 Looduslodja tähevaatlusretk Sisevete Saatkonna juurest

Laupäev

12–17 Tartu BioBlitz Toomemäel ja südalinnas

14 Geoloogiaretk linnas, algus Toomemäel

18.15–20 Loodusõhtu Veljo Runneliga Tartu ülikooli loodusmuuseumis

Tutvu kogu kavaga: loodusfestival.ee/programm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles