Suri teenekas teatriloolane Evald Kampus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Kampus (26. detsember 1927 – 3. mai 2017) oli lahkesti nõus avaldama arvamust äsja nähtud esietenduste kohta.
Evald Kampus (26. detsember 1927 – 3. mai 2017) oli lahkesti nõus avaldama arvamust äsja nähtud esietenduste kohta. Foto: Merike Lill

3. mail lahkus meie hulgast teenekas teatriloolane, toimetaja, tõlkija, Vanemuise teatri kauaaegne kirjandusala juhataja ja taastatud Vanemuise seltsi esimene juhatuse esimees Evald Kampus.

Viljandimaalt Kõpu vallast pärit Evald Kampus (26. detsember 1927 – 3. mai 2017) lõpetas aastal 1949 Tartu õpetajate instituudi ja 1957 Tartu ülikooli eesti filoloogina.

Vanemuise, Eesti teatriliidu ja Vanemuise seltsi ühises nekroloogias on kirjas, et pärast mõnda aastat emakeele ja kirjanduse õpetajana Tartus sai temast pärast ülikooli lõpetamist Vanemuise teatri kirjandusala juhataja. Rohkem kui 30 aastat sellel ametikohal viisid teda kokku pea kõigi toonaste Vanemuise tähtsamate lavastajatega eesotsas Kaarel Irdi ja Epp Kaiduga.

«Evald Kampuse eruditsioon ja keeleoskus tegid temast hinnatud vahendaja tööprotsessides Saksamaalt ja Soomest saabunud välislavastajatega,» on kirjas nekroloogis. «Hindamatu oli tema osalus kõigi selle perioodi Vanemuise välisgastrollide sujuval korraldamisel.»

Teatritöö ja rohkete teatritõlgete (näidendid, ooperi- ja operetilibretod soome, inglise ja saksa keelest) kõrval vahendas Evald Kampus ka teatriteoreetilisi tekste, kirjutas ja koostas teatriloolisi kogumikke.

Teatriloolasena oli tema erihuviks Tallinna ja Tartu saksa teatrite ning baltisaksa teatri ajalugu. Sel teemal on tema sulest ilmunud rohkesti artikleid nii eesti kui ka saksa keeles, sealhulgas Saksamaa mainekates väljaannetes, aga mõndagi tuli lugejate ette ka näiteks Postimehes (Edasis).

Pärast kirjandusala juhataja ametiposti töötas Evald Kampus kuni 2000. aastani Vanemuise teatris välissuhete korraldajana, toimetajana ja nõunikuna. 1998 tunnustati tema tööd ja tegevust Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

1994. aastal sai Evald Kampusest taastatud Vanemuise seltsi esimene juhatuse esimees, seda erilise pühendumisega tehtud tööd jagunes kümneks aastaks. Ka hiljem, seltsi auliikmena, jätkas Evald Kampus aktiivset osalust seltsi tegevuses, aga ka Eesti kultuurielus laiemalt. Vaid nädalapäevad tagasi jõudis ta veel külastada Vanemuise värskeimat esietendust.

Ärasaatmine viimsele teekonnale 10. mail kell 14 Tartu krematooriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles