Mainekas Briti arhitektuurikriitik tunnustab ERMi sisu ja vormi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kaks aastat tagasi Suurbritannia ajakirjandusauhindade jagamisel aasta kriitiku tiitli pälvinud Rowan Moore on The Guardiani sõsarväljaande The Observer aasta esimeses numbris võtnud luubi alla Eesti Rahva Muuseumi uue hoone. Moore’ile meeldib nii muuseumi sisu kui vorm, kogu ERMi iseloomustab ta kui «liigutavat ja avastusi pakkuvat».

Moore nendib hakatuseks, et nüüdses Euroopas, kus rahvuslus võtab uusi ja ettearvamatuid vorme, võib rahvusmuuseumi ehitamine olla lausa hädaohtlik – näiteks Venemaa puhul nähtaks selles järjekordset agressiivse suurushullustuse ilmingut.

Jõudes ERMi ajaloo juurest läbi raskuste sündinud uue hooneni, nendib Moore, et tulemus on kombinatsioon rahvuslikust ja rahvusvahelisest, pärimuslikust ja modernsest, pingest ja jahedusest.

ERMi ekspositsioonist rääkides tõdeb Moore, et muuseumi siht pole suurte ajaloosündmuste jäädvustamine, vaid keskmes on tavaliste inimeste lood.

«Muuseum võiks olla võidutsev ja sentimentaalne, kuid ta pole kumbagi. Väljapanekud on pigem liigutavad ja avastusi pakkuvad kui kangelaslikkusele keskenduvad,» kirjutab Moore.

Loe täispikkuses lugu The Guardiani veebilehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles