Latikapüük käib keelust hoolimata

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latikad. Illustreeriv foto.
Latikad. Illustreeriv foto. Foto: Sille Annuk

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel on 5. maist latikapüük alanud kudeaja tõttu keelatud, kuid tavapärasest kergemini püünistesse sattuv kala ahvatleb ebaeetilisi inimesi neid püüdma. Keskkonnainspektsiooni teatel on tuvastatud juba hulk seaduserikkumisi.

Peipsi lõunapoolses osas soojeneb vesi kiiremini kui järve põhjaosas ja Põlvamaa inspektorite sõnul algas nende maakonnas latika kudeaeg juba varem. Kohe oli märgata ka röövpüüdjate huvi tekkimist. Aprilli lõpust alates on inspektorid püügilt eemaldanud  40 nakkevõrku ja ühe kadiska.

Põlvamaal jäi vahele seltskond, kes oli tulnud kudevat latikat püüdma kaldanoodaga. Piirivalve märkas öösel järvel kahtlast tegevust ja andis sellest inspektoritele teada. Koos mindi kontrollima ja tabati neli kohalikku meest, kes toimetati kordonisse. Noot oli juba püügile asetatud, kuid loomust ei jõutud veel kaldale tõmmata, nii et seaduserikkumine õnnestus õigel ajal peatada. Väärteomenetlusest mehed siiski ei pääsenud.

Kuna latika kudeaeg on täies hoos, siis on järelevalveks vaja suuremaid jõude. Põlvamaa inspektoritel käivad abiks Jõgeva- ja Viljandimaa inspektorid.

Tartumaal on aprilli lõpust alates püügilt eemaldatud 30 ebaseaduslikku nakkevõrku, sealhulgas kaheksa Peipsist, viis Emajõest ja ülejäänud väiksematest jõgedest-järvedest. Võrkudes olnud kalad lasti vette tagasi.

Tartumaal on neljale harrastuspüüdjale tehtud suuline hoiatus, ükski neist ei jõudnud veel kala püüda.

Ida-Virumaal tabati möödunud nädala lõpus röövpüüdja nakkevõrkudega püügilt. Võrgujadasid oli kolm ja nende kogupikkus umbes 870 meetrit. Võrkudes oli üle saja kala, neist umbes pooled latikad. Ebaseadusliku püügiga tekitatud kahju suuruseks arvestati ligikaudu 2000 eurot. Juhtumiga seoses on alustatud väärteomenetlust.

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel on latikapüük 10. juunini keelatud, lihtkäsiõngega võib siiski püüda.

Siseveekogudel on latikapüük keelatud 1. maist 20. juunini, välja arvatud Võrtsjärv. Käsi- ja põhjaõngega on püük lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles