Pildid ja video: lennupäevade nael jõudis muuseumisse kohale (8)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 11 paiku puudutasid suure ja kiire Vene hävitaja Mig-25 rattad Eestimaa pinda. Seda pealt vaatama saabunud inimesed leidsid, et vaid sellisel kujul ongi nad nõus Vene sõjalennukit Eestimaa kohal nägema - tükkideks võetuna ja muuseumisse veetuna.

Kuu aja pärast, 4. - 5. juunini peetavaiks lennunduspäevadeks sai Eesti Lennundusmuuseum Tartumaal Langel endale päris rariteetse eksponaadi. Teadaolevalt on täna Tartumaale jõudnud Mig-25 ka ainus Vene relvastuses teeninud selle mudeli esindaja, mis asub väljaspool Venemaad.

Lennundusmuuseumi juht Mati Meos kinnitas, et tegemist on tõesti sellise lennumasinaga, mida muuseum on oma kogusse ihaldanud juba ammu. «See mudel on püstitanud 29 lennunduse maailmarekordit, millest seitse püsivad siiani,» sõnas Meos.

Lennuki endine omanik, soomlane Mikael Oja lisas omalt poolt, et kui Venemaa ehitas seda mudelit ka ekspordiks, siis need mudelid polnud kaugeltki nii head kui need, mis kihutasid suure kodumaa taevas. Antud eksemplar on aga lausa eriteenistuse luurelennuk, mille pardal on väga põnevaid seadmeid.

Lennuk toodi kohale kolmel treilerautol ja selle detailid laaditi maha kraanaga. Järgmisel nädalal algab muuseumis lennuki kokkupanek.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles