Soome pageda soovitanud vallavanem: absurdile tuleb vastata absurdiga

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare vallavanem Liina Miks.
Piirissaare vallavanem Liina Miks. Foto: Vitali Trots

Piirissaare elanikud soovivad vallavanem Liina Miksilt saada selgitust, miks ta soovitas neil suhtlusvõrgustikus Facebook ilma dokumentideta pagulastena Soome parema elu peale minna. Vallavanema sõnul oli põhjuseid mitu.

«Kuule, see asi on nagu 1. aprilli nali,» kommenteeris vallavanema üleskutset Piirissaare vallavolikogu liige Filimon Kuznetsov. «Meile on see häbistav. Kui tahtis sellist asja kirjutada, siis tuli kirjutada Liina Miksina, mitte Piirissaare vallavanemana. Nüüd arvatakse, et Piirissaarel nii mõeldaksegi, aga see on vale, elame siin rahulikult, ei mõtle nii. Ei tea, kust ta sellise asja võttis.»

Minge Soome pagulasteks

Aadressil https://www.facebook.com/liina.miks avaldas Piirissaare vallavanem Liina Miks eelmise töönädala lõpus alljärgneva kirjutise.

«Üleskutse piirissaarlastele: palun minge ilma dokumentideta Soome pagulasteks! Kodusaare keelt ei tohi rääkida ja vigases inglise keeles tuleb öelda, et tulete näiteks Süüriast. Sellest piisab. Ei siis dokumente, ei keelt. Saate kõigi mugavustega korterid, tasuta ülalpidamise, tasuta arstiabi ja vähemalt 600 eurot taskuraha igas kuus. Saate, sest kuna te pole soomlased, on teil sedamaid vankumatud pagulasõigused, mis suruvad tavaõigluse põlvili. Saate, sest riigid on väärastunud ja riikide eesotsas aetakse väärastunud poliitikat.

Seejärel võivad president või peaminister teid oma ametiautoga enda juurde koju viia. Täitsa võimalik. Või tuleb Indrek Tarand Brüsselist ja viib teid oma eralennukiga veelgi uhkemasse tsooni. Ja muidugi all inclusive mugavustes. Kuid, jumala eest, ärge öelge, et olete sealt kus olete!»

Filimon Kuznetsov toonitas, et ametnikul tuleb oma sõnu valida. «Nii ei tohi teha,» ütles ta. «Sel või järgmisel nädalal tuleb volikogu, siis tahame vallavanemalt küsida, miks ta nii tegi ja kes lubas.»

Põhjusi oli mitu

Piirissaare vallavanem Liina Miks ütles täna keskpäeval, et kirjutas üleskutse Piirissaare rahvale oma Facebooki seinale, mitte valla kodulehele, ja seega on tegu tema, mitte vallavalitsuse või volikogu arvamusega.

«Selliseid postitusi on Facebookis palju, millegipärast räägitakse aga vaid minu postitusest,» lisas Liina Miks. «Selgitasin hilisematest postitustes, miks nii kirjutasin. Meie elu on läinud nii absurdseks ja leian, et absurdile tulebki absurdiga vastata. Mind ajendasid sellist üleskutset tegema konkreetsed põhjused.»

Neist rääkides tõi ta näiteks eelmisest nädalast pärit uudise, et Eesti valitsus eraldas pagulaste aitamiseks 170 000 eurot. «See on suurem summa kui Piirissaare valla aasta eelarve,» tõdes vallavanem. «Oleme praegu hädas – talv on ukse ees, buraan katki, aga vallal pole paari-kolmesadat eurot selle remontimiseks. Aitame aga teisi, aga kuidas ise hakkama peame saama, pole riigi asi. Meie inimesed räägivad kogu aeg, et riik nöörib Piirissaart.»

Lisaks keelas riik vallavanema sõnul Piirissaarel ära toimetulekutoetuste maksmise. «Selgituseks öeldi, et Eesti perekonnaseaduse järgi tuleb lähedastel endal oma sandid ja vigased üleval pidada, isegi siis, kui need lähedased elavad kauge mere taga,» rääkis Liina Miks.

Selgitab reedel

Ta lisas, et ei tahtnud oma postitusega Piirissaare rahvale häbi teha. «Seni ei ole inimesed mulle helistanud, ainult vallasekretär helistas täna hommikul ja toetas,» ütles Liina Miks. «Mulle on kõige määravam, mida arvab minust kogukond. Kui nad mu nüüd ametist maha võtavad, on kahju, sest tahan Piirissaare rahvale head.»

Eelmise aasta oktoobrist Piirissaare vallavanemana töötav Liina Miks sõidab saarele reedel, 9. oktoobril ja on valmis seal elanikele oma üleskutset selgitama.

Piirissaare vallavolikogu istung on 16. oktoobril. Kas sel istungil võib olla üks päevakorrapunkt vallavanem Liina Miksi umbusaldamine, ei õnnestunud teada saada.

«Mu pea peale on palju probleeme kogunenud, mul pole aega rääkida, vabandage,» ütles Piirissaare vallavolikogu esimees Fjodor Korotkov ja lõpetas küsimust kuulamata kõne.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles