Tartu gümnaasium võib e-koolist loobuda

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raatuse gümnaasiumi muusikaõpetaja Anu Tubli sõnul on uue e-kooli kasutamine peale õpetajate tülikas ka õpilastele. Ta tahtis seda tõestada 3.b klassis käiva Henri Rehaga, aga õpetaja plaan ei läinud läbi, sest Henri Reha pole ise e-kooli kasutaja.
Raatuse gümnaasiumi muusikaõpetaja Anu Tubli sõnul on uue e-kooli kasutamine peale õpetajate tülikas ka õpilastele. Ta tahtis seda tõestada 3.b klassis käiva Henri Rehaga, aga õpetaja plaan ei läinud läbi, sest Henri Reha pole ise e-kooli kasutaja. Foto: Sille Annuk

Tartu õpetajad saavad üle kivide ja kändude tööle hakanud uue e-kooliga hakkama, aga nad pole sellega rahul. Kiidusõnu uue elektroonilise koolipäeviku kohta ei tule ka lapsevanematelt.


«Igapäevane töö läheb juba libedamalt kui alguses,» vahendas Raatuse gümnaasiumi muusikaõpetaja Anu Tubli uues e-koolis töötamise kogemust. «Aga kord nädalas tehtavad märkmed võtavad palju aega. Uus e-kool on kohmakas, siia-sinna klõpsimist on palju.»

Raatuse gümnaasiumi direktor Toomas Kink oli karmim. «Maksame praegu ebakvaliteetse teenuse eest,» ütles ta. «Uue e-kooliga on tõsiseid probleeme. See ei tee kõike, mida õpetajal on tarvis, näiteks tabelid ei jookse nagu vaja.»

Palju rahulolematuid

Direktori sõnul pole uue e-kooliga rahul ka lapsevanemad ja õpilased. Näiteks 10. klassi õpilaste vanemad rääkisid koosolekul, et alati ei saa e-kooli sisse ja osa asju kaob sealt lihtsalt ära. On neidki, kellel uus e-kool tööle ei hakka.

«See on ju jama,» kurjustas Kink. «Ka õpilased ütlesid, et neil pole sellist e-kooli tarvis. Neil on vaja lihtsalt infot saada, aga see ei ole võimalik.»

«Nurisetakse õigusega,» oli Tartu abilinnapea Jüri Sasi päri. Nurina pärast koostab Tartu linnavalitsus kirja haridus- ja teadusministeeriumile ning e-kooli omanikule Koolitööde ASile. «Olukorda, et õpetajad ja lapsevanemad pole rahul, ei tohi haridusministeerium lubada ja e-kooli arendaja tekitada,» toonitas Sasi.  

Lapsevanem Kalle Kulbok saatis uue e-kooliga rahulolematute emade-isade nimel linnavalitsusele märgukirja. Selles soovitakse, et e-kool annaks kiiresti ülevaate lapse hinnetest, puudumistest ja käitumisest, muud tilulilu pole tarvis.

Lapsevanemad juhivad tähelepanu ka e-kooli plaanitud krõbedale hinnatõusule. Näiteks Forse­liu­se gümnaasium peaks hakkama maksma 900 krooni asemel 2347 krooni kuus, Raatuse gümnaasiumis ja kunstigümnaasiumis suureneks väljaminek kuus 1620 kroonilt 3129 kroonile.

«Keegi pole kokku leppinud, et hinda pannakse juurde,» kinnitas Sasi. «Leping on kahepoolne, iga kool otsustab ise, kas ta on sellega nõus või ei. Hinnatõusu puhul peab olema valikuvõimalus: kas odavam vana või kallim uus.»

Uus hind selgub selle veerandi lõppedes. Koolitööde ASi juhatuse liige Sten Soosaar ütles, et e-kooli paremaks muutmiseks vajalik hinnatõus arutatakse läbi haridusministeeriumi, paljude omavalitsuste ja ka klientide ehk koolidega.   

Vanemate ettepanekud

Lapsevanemate märgukirjas on ettepanek, et linnavalitsus peaks vana e-kooli kinnipanekut teenusepakkuja poolt käsitlema lepingu rikkumisena ja nõudma Koolitööde ASilt välja sellest tulenevad kahjud.

Teise ettepanekuna tuleks uut e-kooli käsitleda koolidele 90 päevaks testimiseks antud versioonina, kusjuures testiperioodi alguseks peaks olema päev, mil uue e-kooli arendustööd on põhiliselt lõppenud. «Kui juriidiliselt on võimalik, tulebki nii teha, nagu märgukirjas soovitatakse,» ütles Sasi.

Kui e-kool aasta lõpuks korralikult tööle ei hakka, kaalub Raatuse gümnaasium sellest loobumist. «On ju ka teisi võimalusi, näiteks koolipäevikud,» märkis Kink.

E-kool ei jää kohmakaks ja aeganõudvaks, arvestades seniseid kogemusi ja Koolitööde ASi püüdlusi, kinnitas haridus- ja teadusministeeriumi infotehnoloogianõunik Jaak Anton.

E-kooli hinnad
• Koolid maksavad praegu Koolitööde ASile e-kooli eest õpilaste hulgast sõltuvalt 420 (kuni 249 õpilast), 900 (kuni 499 õpilast), 1620 (kuni 749 õpilast) ja 2100 (üle 750 õpilase) krooni kuus.
• E-kooli võimalikud hinnad uuel aastal on 782 kr 33 s ehk 50 eurot (kuni 200 õpilast), 1564 kr 66 s ehk 100 eurot (kuni 400 õpilast), 2346 kr 99 s ehk 150 eurot (kuni 600 õpilast) ja 3129 kr 32 s ehk 200 eurot (üle 600 õpilase) kuus.
Allikas: e-kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles