Genialistide klubis algab uus heliajastu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genklubi helimees Tiit Roosing näitab uhiuut helipulti, mis läheb kasutusse juba täna õhtul.
Genklubi helimees Tiit Roosing näitab uhiuut helipulti, mis läheb kasutusse juba täna õhtul. Foto: Kristjan Teedema

Genialistide klubi tähistab täna 8. sünnipäeva ning uue hooaja avapeoga pühitsetakse sisse ka mullu Tartu linna kaasava eelarvega võidetud uhiuus tehnika.

Uus kõlarisüsteem ja uus helipult saabusid Tartusse juba nädal aega tagasi, aga kuna tehnika pole veel kasutuses, siis võib öelda, et ametlikult saabub tehnika siiski täna, sest see on esimene kord, kui ka linlased sellest osa saavad, rääkis Genialistide klubi programmijuhi Ahto Külvet.

Uue sisehooaja ja helisüsteemi õnnistavad sisse punklegend J.M.K.E. ning rokküksused St. Cheatersburg ja Holy Motors. «Viimane on ka tegelikult kõige esimene bänd, kes saab uut helitehnikat katsetada, sest esineb täna esimesena,» ütles Külvet.

«Ma usun, et uus tehnika tähendab klubile kontsertide ja heli mõttes täiesti uut ajastut,» sõnas Külvet. Ta lisas, et eelmine kõlarikomplekt oli ikka väga kulunud ja vana. «Sellega sai võibolla sellist keldripungi heli kõige paremini teha.»

Puhtad helid

Uue tehnikaga luuakse kontserdikülastajale ettekujutus, et heli tuleb otse lavalt, mitte kõlaritest, sest heli on väga naturaalne.  

Heli puhtus annab aga Gen­klubis teistmoodi kontserdielamuse. Kui tavaliselt kuulis kontserdi ajal ainult seda, mis lavalt tuli, siis uhiuus tehnika annab peo ajal võimaluse ka ümbritsevate inimestega paremini vestelda.

«Kui uus tehnika oli saabunud, kuulasin prooviks vinüüle, see oli heli puhtuse poole pealt hästi võimas kogemus ja pealegi koormas see väga vähe kõrva,» kinnitas programmijuht.

«Varem mõned bändid ei soovinud kasutada Genialistide klubi helitehnikat, nüüd seda probleemi ei tohiks enam olla,» rääkis Külvet. Ta lisas, et ootab uuel hooajal esinema palju uusi bände nii Eestist kui ka välismaalt.  

Hanked töös

Genialistide klubi sai Tartu kaasavast eelarvest esimesena vajaliku tehnika, oma järjekorda ootavad veel Uus õu, Tartu Uus Teater ja Elektriteater.

Tartu linnavalitsuse kultuuriteenistuse juhataja Külli Alek­san­derson rääkis, et täna avaldatakse Tartu Uue Teatri helitehnika hange, mille tähtaeg on juba järgmise nädala lõpus.

Aleksandersoni sõnul suvel üks helihange nurjus, sest pakkujaid ei tulnud, kuid ta loodab, et sel korral läheb kõik hästi, sest kokkulepe on siiski selline, et kultuurikvartal peab esitlustehnika saama käesoleval aastal.

«Meil on kahju, et protsess on nii kaua veninud, sest vahepeal on toimunud mitmed olulised festivalid, mis oleks vajanud professionaalset ja kvaliteetset tehnikat,» lausus Alek­sanderson. Ta lisas, et asi on nii kaua aega võtnud, sest on uus mõlemale asjaosalisele.

Kas teate?

Üheksas hooaeg

• Täna esinevad: J.M.K.E., Holy Motors, Chungini rocka­billy-kvartett St. Cheaters­burg.

• Lähema kolme kuu jooksul tulemas: Galvanic Elephants, Ouu, The Fuxx, Phlox, Von Kuusk, Sõpruse Puiestee, Mai­nekk, Slipperi Slope, Idee­Jazzi festivali raames Villu Veski, Sofia Rubina ja Sander Mölder, Elephants from Nep­tune, Metro Lumi­nal, Kosmi­kud, Svjata Vatra, Vul Vulpes, Dagö jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles