Nädalalõpul võtavad Tartus võimu jalgratturid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Täna pärastlõunal finišeerivad kesklinnas hommikul Tallinnast teele asunud jalgratturid, tuues Emajõelinna jalgrattanädalalõpu sündmused. Rattapidu jätkub homme Tartu tänavasõiduga ning lõpeb pühapäeval rattaralliga.

Tippratturite saabumine loob linnas sportliku meeleolu ning saadud emotsiooni pinnalt hakkavad inimesed end aktiivselt ka rattarallile kirja panema, rääkis klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk.

Mullu panid end just kahel viimasel registreerimispäeval 70 ja 132 km sõitudele kirja enam kui 300 inimest. Pühapäeval on starti minemas vähemalt 4000 ratturit ja kui liita nendele laupäeval lastesõitudel kaasalööjad, pedaalib rattaüritustel vähemalt 8000 ratturit.

Tallinna-Tartu sõidule ning Tartu GP-le tuleb tänavu sõitjaid paarikümnest riigist. Maailma kõrgeimasse, World Touri klassi kuuluvad võistkondi siin esindatud ei ole, kuid teise klassi võistkondi on kaks: poolakate CCC Polsat Polkowice ja Rusvelo Venemaalt.

Lisaks neile kuus kolmandasse tugevusklassi kuuluvat profitiimi, kelle peakontorid asuvad Lätis, Poolas ja Aserbaidžaanis, aga ka näiteks Jaapanis. Valgevene, Leedu, Soome ja Eesti on väljas kaheksaliikmeliste rahvuskoondistega.

Eesti lootused on seotud mulluse rattaralli võitja Gert Jõeäärega. Varumehena on võistkonna koosseisu määratud ka Tanel Kangert, kuid ta on treeninglaagris ega jõua selleks ajaks kodumaale. Samuti Rein Taaramäe, kes küll lootis, et saab Prantsusmaa karikaetapilt ära tulla, kuid meeskond ei andnud luba, rääkis Kelk.

Pühapäevased rattaralli sõidud on mõeldud rohkem rahvasportlastele, kuid ka profid löövad neil hea meelega kaasa.

Kõigil kolmel päeval saab ratturite mõõduvõttudele kaasa elada Postimees.ee keskkonnas jooksva videopildi vahendusel.

Tartu rattaralli meditsiiniteenistuse ülem Tiit Piiskoppel tõdes, et üha sagedamini kipuvad inimesed endale rahvaspordiüritustel liiga tegema. Nädal tagasi olümpiajooksul oli ilm väga kuum ning kiirabi pidi päris mitu inimest panema telgis tilgutite alla või viima lausa haiglasse. Põhjuseks see, et vähe või üldse mitte treenitult pingutatakse üle.

Piiskoppeli sõnul peaks rahvaspordiüritus andma eelkõige positiivseid emotsioone. «Pole aga just positiivne elamus, kui ärkad haiglas ja mõtled, mis juhtus,» märkis ta.

Õnneks ei tule ilm sel nädalavahetusel nii palav, ometi ei tohi unustada joomist. Vedelikuvajadus on individuaalne, kuid 100–150 milliliitrit vedelikku on tark tarbida iga 20 minuti järel, soovitas Piiskoppel: «Kui janu hakkab liiga tegema, olete juba hiljaks jäänud.»

Piiskoppel pani südamele: rajal sõites püüelda maksimaalse ohutuse poole ehk järske manöövreid tuleks vältida. Umbes kaks kolmandikku rallil saadavatest vigastustest on tingitud kukkumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles